Turmericul nu este un simplu condiment care oferă un gust deosebit în mâncare, ci conține mulți micronutrienți care întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc sănătatea mintală.
„Din punct de vedere istoric, turmericul a fost folosit în sistemele medicale tradiționale indiene, pe post de condiment și colorant alimentar”, explică dieteticianul Amy Davis.
Turmericul conține micronutrienți utili în sănătate, precum vitaminele, mineralele și compușii vegetali, care întăresc sistemul imunitar. Potrivit studiilor, turmericul oferă protecție împotriva aterosclerozei și reduce riscul general de boli de inimă. Acest condiment poate, de asemenea, ajuta la gestionarea nivelului ridicat de colesterol.
În același timp, acest condiment ajută la reglarea glicemiei, dar contribuie și la tulburările de dispoziție precum anxietatea și depresia. Turmericul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența.
Efectul antiinflamator al turmericului aduce beneficii și pentru sănătatea articulațiilor, în special pentru cei care suferă de afecțiuni precum artrita. Un studiu din 2021 a relevat că suplimentele pe bază de turmeric sunt aproape la fel de eficiente ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru persoanele cu osteoartrită.
Efectele antioxidante ale curcuminei sunt de asemenea eficiente împotriva semnelor de îmbătrânire, precum liniile fine, ridurile și petele maronii, potrivit Adevărul.ro.