Românii confundă o boală periculoasă cu o răceală ușoară și, de cele mai multe ori, ajung să își piardă viața. Este vorba despre tuberculoză, provocată de un bacil rezistent la antibiotice. Cel mai grav este faptul că este extrem de contagioasă: până la 10 persoane sănătoase se pot infecta de la un pacient.
Medicii atrag atenția că din multe farmacii lipsesc medicamentele vitale pentru tratarea tuberculozei.
„Există în anumite județe probleme de aprovizionare cu medicația multidrog rezistentă.”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.
Ministerul Sănătății nu știe când vor ajunge medicamentele pentru tuberculoză în România.
„Ministerul a dat OK-ul pentru anumite medicamente. Nu știu cât va dura procesul de intrare în țară a lor. Sperăm cât mai repede, speram ca într-o lună, dar nu pot să vă spun că e un proces destul de complicat”, a declarat Daniela Vâlceanu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
În 2022, au fost diagnosticate aproape 9.000 de cazuri de tuberculoză în România, cu peste o mie mai multe decât în 2021.
Cunoscută ca fiind boala sărăciei, tuberculoză îi afectează mai ales pe cei care suferă de epuizare sau care nu respectă normele de igienă.
Tusea persistentă, asociată cu pierdere în greutate și transpirațiile nocturne sunt semne clare de tuberculoză, spun medicii.
„Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist”, a declarat Gina Ciolan, medic pneumolog, pentru digi24.