BREXIT: Un acord comercial între UE şi Marea Britanie, aproape de finalizare

BREXIT: Un acord comercial între UE şi Marea Britanie, aproape de finalizare

Potrivit publicaţiei britanice The Sun, citată de Reuters, un acord comercial în contextul Brexit, încheiat între Uniunea Europeană și Marea Britanie, este aproape finalizat și ar putea fi încheiat cât de curând.

Un acord comercial între UE şi Marea Britanie, în contextul Brexit, aproape de finalizare

„Un acord comercial Brexit este aproape finalizat şi ar putea fi încheiat fie astăzi, fie mâine”, a declarat miercuri corespondentul şef al publicaţiei The Sun.

„Negociatorii britanici şi ai UE speră să publice acordul de 2.000 de pagini în această după-amiază sau mâine dimineaţă – dar mai sunt mici neînţeleri în ceea ce priveşte maşinile electrice”, a spus Harry Cole.

„Nu există fum alb încă, dar au apărut astăzi chibriturile”, a declarat o sursă pentru publicația britanică.

Declaraţiile oficialului britanic fac referire la celebrul fum ce iese de pe coşul Capelei Sixtine şi care semnalează, când este alb, că Biserica Catolică are un nou papă, iar când este negru, că votul nu a ajuns la un rezultat în acest sens.

Negocierile comerciale cu UE, în contextulBrexit, ”într-o situaţie gravă”

La cea mai recentă rundă de negocieri, premierul britanic anunţa cănegocierile comerciale cu Uniunea Europeană, în contextulBrexit, sunt ”într-o situaţie ”foarte gravă”. Boris Johnson nu vedea ajungerea la un acord dacă blocul european nu îşi va schimba substanţial poziţia, noteazăUS News.

În timpul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Marii Britanii a spus că „timpul este foarte scurt, iar acum pare foarte improbabil că nu se va ajunge la un acord dacă poziţia UE nu se va schimba substanţial”

„Poziţia UE în acest domeniu este pur şi simplu nerezonabilă şi, dacă va fi un acord, este nevoie de o schimbare semnificativă”, se arată într-un comunicat al cabinetului britanic.

Johnson a precizat căMarea Britaniea încercat că accepte solicitările ”rezonabile” ale UE, însă încă există diferenţe fundamentale.

Și întâlnirea precedentă dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europenes-a încheiat fără o înţelegere.

Mai multe țări au încheiat acorduri comerciale cu Marea Britanie

CanadașiMarea Britaniear putea încheia un acord pentru asigurarea continuității comerțului liber dintre cele două țări dupăBrexit, până când Parlamentul canadian va aproba un nou acord bilateral, scrieReuters.

Astfel, cele două țări discuta un mecanism care le va permite să elimine temporar tarifele. Cel mai probabil, acesta va fi sub formă unui memorandum de înțelegere, pe care Ottawa îl poate conveni fără să aibă nevoie de acordul Parlamentului.

Practic, părțile implicate pot evita impunerea reciprocă de tarife, atunci cândMarea Britanieiese din UE pe 31 decembrie.

Un acrod similar a fost semnat recent și între SUA și Marea Britanie.

„Acesta este un acord important, care asigură continuitatea după ieşirea din Uniunea Europeană şi demonstrează soliditatea relaţiilor dintreSUAşi Regatul Unit”, a afirmat secretarul Trezoreriei britanice, Jesse Norman, într-un comunicat, precizând că acest acord permite cooperarea în combaterea ilegalităţilor la graniţă, prin intermediul schimburilor de informaţii şi al bunelor practici.

Urmăriți B1TV.ro și pe