Bucureşti: Apa Nova anunță că apa de la robinet e potabilă. S-au făcut noi teste

Bucureşti: Apa Nova anunță că apa de la robinet e potabilă. S-au făcut noi teste

Compania Apa Nova a anunțat, joi dimineaţă, că rezultatele celor mai recente analize atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, concentrația de clor fiind în limitele admise.

„În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă”, a transmis compania.

Prezenţa clorului în apa potabilă, în limitele stabilite de lege, este o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic.

Compania mai precizează că sunt țări, precum SUA, în care normele impun concentraţii mult mai mari de clor.

„În mod uzual, operatorii de apă menţin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l şi până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură şi frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruşi şi bacterii). Rezultatele monitorizării calităţii apei în Bucureşti în acest moment arată că concentraţia de clor rezidual în formă liberă nu a depăşit valoarea de 0.40 mg/l şi nu a fost mai mici de 0,10 mg/l”, susţin reprezentanţii companiei.

Miercuri seară, Ministerul Sănătății le-a recomandat bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală, în condițiile în care a fost folosită o cantitate mare de clor pentru tratarea apei. Totul după ce, pe 29 ianuarie, ”s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.