București: Rata infectării cu coronavirus a sărit de 3 la mia de locuitori. Posibile noi măsuri: Toate școlile în scenariul roșu, restaurante și cinematografe, închise, masca, obligatorie în toate spațiile publice

București: Rata infectării cu coronavirus a sărit de 3 la mia de locuitori. Posibile noi măsuri: Toate școlile în scenariul roșu, restaurante și cinematografe, închise, masca, obligatorie în toate spațiile publice
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore, 3.920 de persoane au fost depistate pozitiv cu coronavirus, iar 60 dintre pacienții COVID-19 au decedat. Tot în ultimele 24 de ore, 565 oameni au fost reconfirmați cu SARS-CoV-2 în urma retestărilor. Astfel, bilanțul epidemiei în România a ajuns la 180.388 de îmbolnăviri și 5.872 de victime.

Rata infectării cu coronavirus în București a sărit de 3 la mia de locuitori, fapt ce înseamnă că restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol s-ar putea închide. De asemenea, Ministerul Educației poate decide intrarea tuturor școlilor din Capitală în scenariul roșu.

Raed Arafat, despre noile măsuri anti-coronavirus în București, după ce rata infectărilor depășește 3 la mia de locuitori

VIneri seară, secretarul de stat Raed Arafat susținea că Bucureștiul sigur va depăși indicele de 3.Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele și teatrele vor fi închise, iar masca de protecție va deveni obligatorie în absolut toate spațiile deschise.

„Clar vom ajunge la incidele 3 în Capitală. Se vor aplica toate regulile din Hotărârea de Guvern: restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat”,a declaratRaed Arafat, pentru Digi24.

După ce Bucureștiul va depăși indicele 3, este posibilă și trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu, adică de predare exclusiv online:„E posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a insistat din nou pe respectarea regulilor de prevenție:„Sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”.

Raed Arafata mai precizat că efectele restricțiilor se vor vedea în o săptămână – două.

Prefectul Capitalei: După ce se depășește rata de 3, așteptăm 3 zile și apoi vom lua măsuri

La rândul său,Prefectul CapitaleiGheorghe Cojanu a declarat, marți, că, după ce rata depășește 3 la mia de locuitori, vor mai aștepta trei zile înainte de a lua măsuri.

„Dacă vom constata că creșterea durează trei zile la rând după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre și în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP-ului. Populația reală nu mai este 2.153.000, e undeva la 2.500.000 și atunci nu putem la 3.01 să închidem școlile. Plus că așteptăm un palier de trei zile ca să vedem că cifra crește și atunci, bineînțeles că în a treia zi vom da o hotărâre de Consiliu”, a explicat Gheorghe Cojanu, pe 13 octombrie.

Cum se calculează incidența cazurilor de coronavirus pe județe

Sâmbătă,Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a revenit cu noi explicații despre modul în care se întocmește bilanțul zilnic al epidemiei de coronavirus în România, asta după nelămuririle și controversele apărute mai ales în ceea ce privește felul în care se calculează incidența cazurilor de COVID-19 în fiecare județ.

„Sunt 2 referințe diferite (cazurile raportate ca fiind pozitive până la data transmiterii buletinului / cazurile înregistrate ca fiind pozitive în funcție de data prelucrării testului, cele în funcție de care se calculează rata de incidență). Metodologia DSP se raportează la cea de-a doua referință, adică la cazurile pozitivate de la momentul înregistrării în aplicație, din care se scad cazurile înregistrate în focare, și se raportează la populația înregistrată conform Direcției pentru Evidența Persoanelor”, a explicat Grupul de Comunicare Strategică, într-un comunicat.

Ultima oră
07:42 - „Nu, nu, nu! O seară bună!”. Gică Hagi a plecat de la interviu, când a primit această întrebare…
07:28 - Liviu Dragnea, atac la adresa lui Dacian Cioloș: „Foarte slab. Nu are toate butoanele la el”. Ce reproșează PSD-ului
07:14 - USR, cu gândul la alegerile anticipate. Cătălin Drulă: „Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat, dacă nu se poate rezolva criza politică”
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)