Bucureștiul a depășit pragul de 1,5 infectări cu coronavirus la mia de locuitori. Autoritățile pot dispune închiderea restaurantelor, cafenelelor și a sălilor de jocuri

Bucureștiul a depășit pragul de 1,5 infectări cu coronavirus la mia de locuitori. Autoritățile pot dispune închiderea restaurantelor, cafenelelor și a sălilor de jocuri
Foto: pixabay.com

Bucureștiul a depășit pragul de 1,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Potrivit unei Hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dacă într-o zonă acest prag este depășit, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot dispune închiderea unităților din interior de tip restaurante, cafenele și săli de jocuri și redeschiderea lor doar după ce scade incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19. De altfel, întrebat miercuri dacă Guvernul va decide reînchiderea restaurantelor, premierul Ludovic Orban a precizat că astfel de măsuri au fost și vor mai fi luate la nivel local. Miercuri, România a înregistrat un nou record al infectărilor cu coronavirus – 2.158 în 24 de ore. Și la nivelul Capitalei s-a raportat cel mai mare număr de infectări de la izbucnirea epidemiei – 405.

Evoluție îngrijorătoare e epidemiei de coronavirus în București. Autoritățile pot dispune închiderea restaurantelor

Datele centralizate de Graphs.ro și citate de G4Media arată că Bucureștiul a ajuns la o rată de 1,58 a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori. Aproape de pragul de 1,5 se mai situează județul Vâlcea (1,46), Ilfov (1,32), Brașov (1,27) și Vaslui (1,25).

De altfel, autoritățile din Vâlcea au luat deja măsuri: în Râmnicu Vâlcea și alte 18 localități restaurantele și cafenelele vor funcționa la o treime din capacitate, iar cinematografele, sălile de jocuri și târgurile se vor închide.

Foto: Graphs.ro

Pe 27 august, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea cu numărul 43 care prevede redeschiderea, de la 1 septembrie, a restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelelor și sălilor de jocuri de noroc.

Potrivit Hotărârii CNSU, „Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori”.

Ludovic Orban, despre o posibilă reînchidere a restaurantelor

Miercuri, întrebat despre o posibilă reînchidere a restaurantelor, dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Conform Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, în localitățile în care se înregistrează un nivel de infectare de peste 1,5, Comitetele județene sau Comitetul municipal pentru situații de urgență ia această decizi. S-a și luat decizia în câteva localități”.

România a înregistrat miercuri un record al cazurilor noi de infectare cu coronavirus – 2.158. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns astfel la 127.572. Și la nivelul Bucureștiului s-a înregistrat un record – 405 noi cazuri depistate.

Ultima oră
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis
17:25 - SURSE: După PSD, nici PNL nu exclude scenariul alegerilor anticipate. Marcel Ciolacu și Florin Cîțu trimit semnale în teritoriu pentru ca organizațiile să se pregătească de campanie (VIDEO)