Călin Georgescu a citat din manifestul lui ”Unabomber”, într-una din cărțile scrise de el. Acesta a fost unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie, care ura progresul

Călin Georgescu a citat din manifestul lui ”Unabomber”, într-una din cărțile scrise de el. Acesta a fost unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie, care ura progresul
Sursa foto: Călin Georgescu / Facebook

Călin Georgescu, candidat în turul 2 la alegerile prezidențiale, nu încetează să șocheze.

Călin Georgescu a citat din manifestul teroristului ”Unabomber” într-una din cărțile scrise

De această dată, G4Media a relatat că Georgescu a citat din manifestul teroristului ”Unabomber” într-una din cărțile scrise, și anume, în cartea Marea Renaștere.

Acesta a expus în cartea sa o viziune controversată asupra societății moderne, tehnologiei și globalizării. Ceea ce atrage însă atenția este referința sa la Ted Kaczynski, cunoscut drept teroristul ”Unabomber”, ca inspirație în critica societății industriale.

Kaczynski a fost profesor de matematică, care s-a transformat în terorist. A devenit faimos nu doar pentru atacurile sale violente, ci și pentru manifestul său filozofic, în care condamnă industrializarea și tehnologia.

Georgescu a citat direct idei din manifestul lui Unabomber și s-a referit la tehnologiile corporatiste ca fiind o forță care subjugă individul și distruge legăturile naturale dintre oameni.

Cu toate că Georgescu nu promovează violența, alinierea sa cu ideile unui terorist care a folosit tactici brutale pentru a-și transmite mesajul ridică semne mari de întrebare privind viziunea sa politică.

Ted Kaczynski a devenit unul dintre cei mai căutați criminali din istoria FBI

Ted Kaczynski a dus o campanie de teroare în Statele Unite, în perioada 1978–1995, când a trimis 16 bombe artizanale către diverse ținte, inclusiv universități, companii aeriene și persoane implicate în promovarea tehnologiei. În urma atacurilor provocate de Kaczynski, au murit trei oameni, iar alți 23 au fost grav răniți.

Ted Kaczynski a devenit unul dintre cei mai căutați criminali din istoria FBI, operațiunea de prindere a sa fiind una dintre cele mai complexe și costisitoare din epocă.

Într-un final, după lungi investigații, Kaczynski a fost prins în 1996, în cabana sa izolată din Montana, unde trăia fără electricitate sau alte facilități moderne, simbolizând stilul de viață anti-tehnologic pe care îl promova. FBI l-a identificat cu ajutorul manifestului său, intitulat Societatea industrială și viitorul ei, pe care l-a trimis ziarelor The New York Times și The Washington Post cu cerința ca acestea să-l publice integral. Publicarea manifestului a permis fratelui său să recunoască stilul de scriere și să-l denunțe autorităților, cu ajutorul unui agent FBI care a dezvoltat o nouă tehnică investigativă bazată pe particularitățile de limbaj.

Iată că Georgescu a preluat în cartea sa multe dintre temele centrale ale manifestului lui Kaczynski. Putem observa cum Călin Georgescu critică „hipercomplexitatea” societății moderne, pe care o descrie ca o „proliferare malignă” ce amenință să distrugă echilibrul natural al umanității.

De asemenea, la fel cum a făcut și Kaczynski, Georgescu face distincția între tehnologiile mici, de uz local, și tehnologiile industriale mari, despre care consideră că sunt incompatibile cu libertatea și autonomia umană.

Sursa foto: Marea Renaștere – Călin Georgescu / G4Media
Sursa foto: Marea Renaștere – Călin Georgescu / G4Media

Ted Kaczynski rămâne în istorie nu doar ca un terorist, ci și ca un exemplu extrem de respingere a progresului. Ideile sale au fost aspru criticate nu doar pentru violența care le-a însoțit, ci și pentru pozițiile lor utopice și deconectate de realitatea unei lumi interconectate.

Așadar, Călin Georgescu își asumă o poziție care ar putea să-i atragă simpatizanți, prin preluarea unor idei din manifestul Unabomberului, dar și să-i îndepărteze alegătorii moderați.

Într-o societate care privește înspre viitor, apare întrebarea dacă această viziune este una care reflectă interesele și aspirațiile românilor sau reprezintă un pas înapoi în fața progresului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`