Capcanele noului Cod Administrativ. Miniștrii și funcționarii publici, scăpați de justiție cu ajutorul lui Sevil Shhaideh

Capcanele noului Cod Administrativ. Miniștrii și funcționarii publici, scăpați de justiție cu ajutorul lui Sevil Shhaideh

Proiectul de lege a Codului Administrativ a declanșat un scandal-monstru, după ce a fost pus în dezbatere publică și toată lumea a constatat că una dintre prevederi permite persoanelor condamnate să devină membri ai Guvernului.

Prevederea pare a fi una cu dedicație pentru Liviu Dragnea, care-și dorește să devină prim-ministru încă de când PSD a câștigat alegerile, dar nu poate, deoarece o lege în vigoare interzice condamnaților penal să dețină funcții în Guvern, iar el are o condamnare de doi ani cu suspendare pentru fraude electorale.

"Urmând modelul deja implementat pentru primari, care nu mai răspund penal pentru actele semnate, nici miniștrii nu mai pot fi trași la răspundere de către procurori pentru actele normative emise. Iar surprizele din acest document nu se opresc aici", scrie stiripesurse.ro.

Ministerul Dezvoltării a trimis o serie de precizari privind aceste prevederi, în care afirmă ca au fost incluse în proiectul de Cod Administrativ al guvernului tehnocrat. (Detalii AICI)

Dacă articolele referitoare la persoanele condamnate penal care pot intra în guvern în urma reabilitării se regăsesc și în proiectul din noiembrie 2016, pentru "corelarea condiției de a nu fi avut condamnări penale cu prevederile Codului Penal privind instituția reabilitării”, prevederile referitoare la răspunderea penală a miniștrilor constituie adevărata noutate, scrie stiripesurse.ro.

Potrivit acestor articole, procurorii sau alte autorități până acum abilitate nu vor mai putea ancheta oportunitatea emiterii unor acte normative, aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative revenind exclusiv membrilor Guvernului.

“Aceste modificări pot fi legate și vin după ce, în ultimii ani, foști miniștri precum Varujan Vosganian sau Daniel Chițoiu au fost anchetați pentru emiterea unor ordonanțe de urgență sau hotărâri de guvern. Paharul pentru actualii guvernanți a fost umplut în momentul în care Laura Codruța Kovesi a decis anchetarea de către DNA a condițiilor și motivelor care au dus la emiterea ordonanței 13 de către Guvernul Grindeanu”, scrie sursa citată.

Astfel, în proiectul de Cod Administrativ se prevede că actele administrative angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, ”a personalului care, cu încălcarea prevederilor legale, fundamentează din punct de vedere tehnic și al legalității emiterea sau adoptarea lor sau contrasemnează ori avizează, după caz, pentru legalitate aceste acte”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`