Care este costul achiziționării și instalării unei conducte de gaz din țevi de polietilenă?

Care este costul achiziționării și instalării unei conducte de gaz din țevi de polietilenă?

Țevile din polietilenă sunt utilizate atât pentru instalarea conductelor de gaz, cât și pentru instalarea sistemelor de alimentare cu apă. Acestea se montează conform unor reguli stabilite. În primul rând pentru branșament la gaz sunt necesare o serie de acte:

 • Copie după cartea de identitate (CI) a proprietarului, după actul de proprietate al casei și după autorizația de construcție a acesteia
 • Copie după planul casei și după planul de încadrare în zonă
 • Procesul verbal de recepție întocmit la terminarea lucrării de construcție
 • Obținerea acordului investitorilor la branșamentul comun
 • Planurile cu rețele edilitare din zonă.

Pentru branșament este necesară obținerea acordului de acces de la o firmă de distribuire gaz din zonă. Apoi se întocmește proiectul de gaze și avizele pentru realizarea lucrării.

Pentru realizarea lucrării sunt necesare conducte de gaz rezistente la coroziune, ce includ diferite elemente cum ar fi: fitinguri instalații gaze, țeava din polietilenă, vană polietilenă gaz, cămin protecție vană gaz și altele. Instalarea lor este destul de simplă și rapidă, iar acest material – polietilena – are rezistență mare la diferite substanțe, deci nu are nevoie de o protecție suplimentară.

Doar în anumite situații speciale, aceste țevi necesită capace de protecție, din metal. Experții recomandă acest lucru în cazul în care conducta de gaz alcătuită din țevi de polietilenă va trece prin secțiuni precum sunt: canale subterane, autostrăzi, rețele de încălzire, pereți de puțuri, canale, zone de alimentare cu apă. Uneori, aceste elemente sunt înlocuite cu conducte de gaz din oțel, la care se folosesc conexiuni detașabile, dar și dintr-o singură bucată.

Costul achiziționării și instalării unei conducte de gaz din țevi de polietilenă nu este mare. Aceste țevi sunt destul de accesibile ca preț și sunt considerate ecologice, deci nu reprezintă o amenințare pentru mediu și sănătatea oamenilor. Taxa de branșament este de 1.100-1.200 lei/ beneficiar. Taxa de montaj al contorului este de 147 lei. Taxa de asistență tehnică este de 1.100 lei. Și pentru analiza cererii de racordare se percepe o taxă de 70 lei. De asemenea, verificarea documentației tehnice a instalației se plătește cu 50 lei. Proiectarea instalației de racordare costă 300 lei.

Înainte de a fi folosite, țevile de polietilenă se țin într-un depozit, astfel încât ele să fie poziționate pe o suprafață curată și plană. Depozitarea lor în aer liber nu este recomandată, decât dacă sunt acoperite cu o folie de protecție.

În prezent, se folosesc o mare varitate de țevi: țeava din polietilentă, țeava din metal-plastic, dar mai ales țeava pehd de pe apa-gaz-canalizare.ro,. Cele mai folosite sunt totuși țevile din polietilenă care oferă numeroase avantaje și anume:

 • Sunt durabile în timp, rezistente la coroziune, la substanțe chimice
 • Au conductivitate termică scăzută
 • Sunt mai ușoare decât țevile din oțel
 • Sunt ușor de transportat și de instalat
 • Au costul accesibil.

Domeniul de utilizare al conductelor de polietilenă (PEHD) s-a extins foarte mult în ultimii ani, probabil și datorită prețului lor scăzut. Aceste tipuri de țevi pot fi utilizate în diverse domenii:

 • Pentru construcția sistemelor de canalizare
 • Pentru construcția conductelor subacvatice
 • Pentru sisteme de irigații la case și parcele de grădini
 • Pentru sisteme de încălzire subterană a rădăcinii plantelor sau a sistemelor de fertilizare.

Țevile PEHD au caracteristici deosebite, de aceea sunt preferate pentru transportul și distribuția gazelor în comune și orașe. Ele sunt folosite chiar și pentru transportul de lichide inflamabile, în sectorul industrial. În mod frecvent, ele se instalează la conductele vechi de gaz, unde țevile sunt deteriorate și trebuie înlocuite.

Din punct de vedere al caracteristicilor tehnologice, țevile din oțel și fontă sunt superioare țevilor de polietilenă. Performanța lor scade la expunerea la razele ultraviolete (UV).

La finalul lucrării, se pune în funcțiune instalația de gaze și se montează contorul.