Care este primul oraş din România care îşi produce singur energia electrică, din gunoi

Care este primul oraş din România care îşi produce singur energia electrică, din gunoi
Foto: adevarul.ro

Oraşul Seini din Maramureş este primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind dejecţii animaliere. Mai mult, în urma procesului de fermentaţie a gunoiului rezultă alte două componente, energie termică şi îngrăşământ bio, potrivit adevarul.ro.

Proiectul în valoare de 3,2 milioane de euro constă în producerea energiei electrice folosind biogaz, obţinut în urma fermentaţiei dejecţiilor animaliere.

„Oraşul Seini are tradiţie în creşterea animalelor şi ne-am trezit, la un moment dat, cu o problemă reală de mediu, în sensul că apa, pânza fratică de mică adâncime a fost afectată de depozitarea dejecţiilor animaliere care se făcea pe întreaga perioadă a anului. Apa era infestată cu nitraţi şi cu nitriţi. De asemenea, mirosul neplăcut devenea de multe ori insuportabil”, a declarat Gabriela Tulbure, primarul localităţii.

„Pentru energia temică deja am vorbit cu fermele din zonă, avem un abator pentru porci care este interesat să preia energia termică de la noi, precum şi ferme de păsări, care doresc să preia de la noi energia termică, contra unei sume de bani”, explică primarul Gabriela Tulbure.

Pe de altă parte, produsul rămas în urma fermentaţiei este un îngrăşământ bio, pe care în vor ambala în staţia proprie şi va putea fi scos la vânzare, ori va putea fi redat celor ce ”donează” în prezent dejecţiile animaliere.

„Deocamdată le luăm gratis (dejecţiile, n.r.), pentru că lumea abia aşteaptă să scape de ele, dar le putem da în schimb un care rezultă în urma procesului şi este foarte omogen. Chiar am făcut analiza chimică a acestui digestat şi se poate împrăştia pe sol în orice perioadă a anului. Dar avem şi staţie de însăcuire şi poate fi pus la vânzare ambalat în saci, ca şi pământul pentru flori”, mai spune ea.

ANRE a amis deja autorizaţia de producţie a energiei elecrice, producţie care începe săptămâna viitoare.

Ultima oră
23:26 - Sorin Cîmpeanu: Tezele pe semestrul I se vor da în cele două săptămâni din ianuarie 2022
23:10 - Averea Oanei Roman. Cum câștigă sume uriașe
23:05 - Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații de la stat. Proiectul a primit vot favorabil în comisiile din Parlament
23:05 - Emma Răducanu, mesaj în română după victoria de la Transylvania Open: Îmi place România foarte mult, mă simt ca acasă. Mai aștept un pic și pe urmă voi mânca sarmale (VIDEO)
23:02 - Surse: Negocierile dintre PNL și PSD au eșuat după doar o oră. Marcel Ciolacu vrea intrarea social-democraților la guvernare
22:41 - Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol? Anunțul pe care l-a făcut iubita lui Smiley
22:39 - Spitalele din Timișoara, fără căldură. Subprefectul de Timiș: Situația este gravisimă. Încălzirea pe curent ar putea duce la tragedii ca la Piatra Neamț, București și Constanța
22:36 - Emma Raducanu va înfrunta o româncă în optimile Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Cele două jucătoare au o pasiune comună (FOTO)
22:24 - Ioana Constantin (PMP): Ce spun Diana Șoșoacă și cei de la AUR, tradus în limba rusă pe Google, e exact propaganda rusă care a afectat foarte mulți oameni. Ei nu s-au vaccinat și au murit de COVID (VIDEO)
22:16 - Virgil Popescu: Am încredere că Romgaz și OMV Petrom vor fi parteneri egali în Neptun Deep / S-au făcut pași importanți pentru ca gazul din Marea Neagră să ajungă în viitorul apropiat în casele românilor