Castelul Peleș, închiriat de Guvern cu 6.000 de lei. Statul român vrea să-l cumpere de la Familia Regală (VIDEO)

Castelul Peleș, închiriat de Guvern cu 6.000 de lei. Statul român vrea să-l cumpere de la Familia Regală (VIDEO)

Castelul Peleș, închiriat de Guvern cu 6000 de lei! Statul român plănuiește să cumpere acest monument istoric de la Familia Regală, iar Ministerul Culturii a confirmat demersurile pe care le face în aceste zile. Pe de altă parte, Casa Regală nu a comentat deocamdată subiectul.

Valoarea stabilită în anul 2010 era de 30 de milioane de euro.

Cu toate că statul este interesat de cumpărarea Castelului Peleș, până acum, Casa Regală nu a comentat pe marginea acestui subiect. În anul 2010, valoarea totală a monumentului istoric era de 30 de milioane de euro, însă nicio parte nu a înaintat o sumă. Puțini știu, însă că Guvernul plătește 2 lei pe metru pătrat, chirie lunară, iar aceșt bani sunt impozitați de ANAF.

Ministerul Culturii a anunțat că Statul Român și-ar dori să cumpere Castelul Peleș. De asemenea, oficialii susțin că ar fi oportună cumpărarea „în cazul în care există disponibilitate din partea Casei Regale”, potrivit Pro TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Este aproape finalizat noul contract de închiriere dintre stat și Familia Regală, după ce o comisie de negociere s-a întrunit acum două luni pentru a stabili toate detaliile, potrivit Ministerului Culturii.

Castelul Peleş este un monument istoric unicat, unul dintre cele mai valoroase din Europa. Construcţia clădirii a început în 1875 la dorinţa lui Carol 1, primul rege al României, şi a durat 41 de ani. Castelul a fost a fost naţionalizat de comunişti în anul 1948, iar ulterior a funcționat ca muzeu. În anul 2008, Castelele Peleş şi Pelişor au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I, care a spus atunci ca Palatul va rămâne în folosul românilor pentru eternitate.

În ultimii ani, clădirea nu a mai fost reparată sau restaurată, drept urmare s-a degradat considerabil. Asta pentru că autoritățile au spus că nu pot investi bani publici într-o proprietate privată. De asemenea, Casa Regală a spus că nu deține 4 milioane de euro nici măcar pentru urgențe.

Suprafața clădită a castelului este de 3.220 de metri pătraţi, iar în prezent statul Român plăteşte pentru această construcție o chirie lunară de 6.000 de lei, adică sub 2 lei pe metru pătrat. Cu tot cu chiria pentru Castelul Pelișor, Terenul domeniului şi încă o anexă suma ajunge la 11.000 de euro.

Castelul are 160 de camere, 30 de săli de baie și 2.330 de corpuri de iluminat. De-a lungul anilor, pentru construcția s-a lucrat mii de arhitecți, proiectanți, zidari, fierari, meșteri de diverse profesii din peste 30 de țări și 20 de etnii. La acea vreme, costurile totale de construcție s-au ridicat la 16,4 milioane lei aur.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)