Cazurile de COVID-19, urmărite printr-o aplicație de smartphone. Unde s-a implementat sistemul (VIDEO)

Cazurile de COVID-19, urmărite printr-o aplicație de smartphone. Unde s-a implementat sistemul (VIDEO)

Scoţia a lansat propria aplicaţie de smartphone pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate cu COVID-19.

Cazurile de COVID-19, urmărite printr-o aplicație de smartphone

Aplicația „Protect Scotland”, dezvoltată de compania irlandeză NearForm, foloseşte tehnologia Bluetooth pentru a avertiza utilizatorii dacă au intrat în contact cu un alt utilizator diagnosticat cu COVID-19.

Însuși premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a îndemnat populaţia, printr-un mesaj postat pe Twitter, să descarce aplicaţia, asigurând cetățenii de confidenţialitatea datelor, spunând că utilizatorii primesc notificări în mod „anonim”.

Înaintea Scoţiei, doar Irlanda de Nord mai dispunea, la sfârșitul verii, de propria sa aplicaţie de urmărire.

Apple și Google, serviciu pentru depistarea infectaților cu COVID-19

La începutul lunii aprilie, companiile gigantAppleșiGoogleau dezvoltat un parteneriat inedit, pentru a se alătura luptei împotriva nouluicoronavirus.

Mai exact, aceștia au lansat o tehnologie pentru smartphone-uri, care va atenționa utilizatorii dacă au intrat în contact cu o persoană infectată cuCOVID-19, astfel putându-se monitoriza aproximativ o treime din populația lumii.

Tehnologia inovatoare, cunoscută sub numele de „contact-tracing”, este gândită pentru răspândirea nouluicoronavirus, spunându-le utilizatorilor aplicației dacă este cazul sau nu să se izoleze, în cazul în care au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Un utilizator care va fi ulterior infectat cu noul coronavirus va putea folosi aplicaţia pentru a notifica automat şi anonim contactele recente.

„Toți cei de laAppleșiGooglecredem că nu a existat niciodată un moment mai important pentru a lucra împreună pentru a rezolva una dintre problemele cele mai presante ale lumii”, au spus companiile într-un comunicat comun, noteazăTime.com

Aplicație COVID-19 pentru telefoanele mobile, dezvoltată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Aplicația „Coronavirus COVID-19 România”, dezvoltată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) va monitoriza și centraliza date cu privire la răspândirea noului coronavirus pe teritoriul țării.

De asemenea, aceasta poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate, se arată într-un comunicat MApN.

Aceasta va realiza o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor de COVID-19 confirmate oficial, dar și o statistică ce arată evoluția pe zile a virusului.

De asemenea, aceasta va mai cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz înparte.

Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, ce vor putea identifica rapid contacții celor infectați cu COVID-19, facilitând realizarea anchetelor epidemiologice într-un timp mult mai scurt.

SUUMC a câștigat concursul „Tehnici avansate de management a epidemiei încomunitate”, inițiat de Ministerul Educației șiCercetării lunile trecute, în care s-au înscris 33 de proiecte. Finanțarea și bugetul (în valoare maximă de 500.000 lei) se vor asigura prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, iar durata de realizare a proiectului este de 12luni.