CC discută sesizarea privind numirea judecătorilor înaintea revizuirii Constituției și decizia de a trece ICR sub autoritatea Senatului

CC discută sesizarea privind numirea judecătorilor înaintea revizuirii Constituției și decizia de a trece ICR sub autoritatea Senatului
Foto: cronicadeiasi.ro

Update 16:45: Curtea Constituțională a respins, în unanimitate, sesizarea Avocatului Poporului privind procedura numirii judecătorilor anterior revizuirii Constituției în 2003.

Update 15:20: Curtea Constituțională a amânat, pentru 10 iulie, discuțiile privind legalitatea Ordonanței de Urgență a Guvernului 27/2012, prin care Institutul Cultural Romqn a trecut în subordinea Senatului.

Curtea Constituțională ia în discuție, joi, legalitatea Ordonanței de Urgență a Guvernului 27/2012 prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Președinției în cea a Senatului.

Curtea ia în discuție și sesizarea Avocatului Poporului privind numirea judecătorilor anterior revizuirii Constiuției în 2003 și adoptării legilor magistraţilor în 2004, care, în opinia Avocatului Poporului, nu ar beneficia de inamovibilitate, situaţie reclamată în procesul lui Adrian Năstase, relatează Mediafax.

Avocatul Poporului a sesizat, de asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la modul în care s-au făcut numirile, promovările și transferul în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. În această sesizare, Avocatul Poporului a menționat că judecătorii de la toate înstanțele sunt numiți în funcție prin decret al președintelui și dobândesc, odată cu numirea, inamovabilitate. În opinia acestuia, CSM nu ar putea numi judecători la ÎCCJ nici direct, nici prin transfer sau promovare. Acesta a solicitat CSM „reanalizarea modului în care au fost făcute numirile, promovările şi transferul în funcţia de judecător la ICCJ, având în vedere că este afectat dreptul cetăţenilor la un proces echitabil.”

Pe 13 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea președintelui în subordinea Senatului. Premierul Victor Ponta a spus despre ICR că era o instituţie „mult prea politizată” şi a acuzat „o lipsă de transparenţă totală” în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. „Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice”, a declarat acesta.