Ce să faci și ce nu trebuie faci în caz de cutremur. Experții spun cum puteți să vă protejați în interiorul casei (VIDEO)

Ce să faci și ce nu trebuie faci în caz de cutremur. Experții spun cum puteți să vă protejați în interiorul casei (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Specialiștii oferă o serie de recomandări pe care oamenii sunt îndemnați să le respecte în caz de cutremur. Ce trebuie să faci și mai ales ce nu trebuie să faci dacă se produce un seism puternic, a explicat Gheorghe Mărmureanu, pentru B1 TV.

În cazul unui seism puternic, una dintre primele reguli prezentate populației este „să nu coboare pe scări”, însă seismologul spune că este extrem de important și decisiv locul în care te afli, dar și modul în care reacționezi și cât de bine îți poți păstra calmul.

Ce să faci și ce nu trebuie să faci în caz de cutremur

Locul în care o persoană se află determină foarte mult modul în care ar trebui să reacționeze și să se protejeze la cutremur.

Depinde de situație și depinde unde ești! Dacă, de exemplu, ești într-o zonă unde efectele sunt foarte puternice, logic că nu trebuie să cobori pe scări. (…) Trebuie să fim atenți ca în casele în care locuim să avem un anumit loc în care ne-am putea feri ca să nu cadă ceva pe noi, un dulap, o bibliotecă, etc.”, a spus el, pentru B1 TV.

Spre exemplu, există numeroase ipoteze în special dacă o persoană este surprinsă de cutremur în pat, în timpul nopții, a precizat seismologul Mărmureanu.

Dacă ești noaptea, în pat și simți un cutremur, sunt foarte multe ipoteze, iar una dintre ele este să cobori din pat pe planșeu și atunci, unghiul care se formează la, 45 sau mai mult de grade, te protejează dacă cadă un planșeu peste tine, este o variantă. Sunt mai multe posibilități, dar în lumea, atunci când se produce un cutremur, își pierde controlul (…) Pur și simplu și cei care știu foarte multe, experții pot să își piardă cumpătul.

Depinde de foarte multe aspecte și de modul în care reușești să te orientezi într-un timp extrem de scurt, de 2-3 secunde”, a explicat seismologul Gheorghe Mărmureanu, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum ne protejăm în cazul unui cutremur puternic în România

Totodată, ISU a elaborat, în trecut, o serie de reguli și sfaturi ce privesc comportamentul oamenilor în caz de cutremur. Acestea se aplică atât individual, cât și la nivel de grup, în cazul în care oamenii sunt surprinși de cutremurul la locul de muncă sau în orice alt tip de colectivitate:

  • Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • Nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • Nu alergați în stradă.
  • Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari