Ce salarii vor avea profesorii din 2019. Şi câţi mai rămân în sistem…

Ce salarii vor avea profesorii din 2019. Şi câţi mai rămân în sistem...

Profesorii vor avea lefuri mai mari cu 25% în 2019, dacă e să împărtăşim optimismul ministrului Muncii. Lia Olguţa Vasilescu spune că cea mai mare creştere a salariului brut va fi pentru profesorii universitari – 693 lei, ajungând la 9.289 lei. În ceea ce priveşte asistenţii universitari, ei vor beneficia de o creştere de 141 lei, urmând să primească 3.700 lei, scrie Adevărul.

De asemenea, profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 lei, urmând să ia 4.477 lei. Cât despre dascălii debutanţi, aceştia vor beneficia de o creştere ceva mai mică şi-anume de 168 lei, ajungând la 3.237 lei. Potrivit ministrului, „multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022”.

Sindicaliştii din învăţământ nu par să împărtăşească entuziasmul ministrului. Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, subliniază că „România a depăşit câteva ţări din estul Europei la nivelul de salarizare pentru profesori, însă faţă de majoritatea ţărilor din Europa suntem tot la un nivel scăzut. În Germania sau Luxemburg un profesor de liceu câştigă între 3.000 şi 7.000 de euro brut“.

Şi Cornelia Popa Stabri, care activează în aceeaşi federaţie de sindicate, afirmă că măririle de salarii pentru cadrele didactice nu sunt într-atât de pompoase precum vrea să arate ministrul Muncii.

Sindicalista mai punctează că aceste creşteri ascund în spate o problemă gravă a sistemului educaţional: comasările de şcoli. „Creşterile salariale vin cu un preţ, şi-anume: comasările de şcoli, respectiv reducerea de personal didactic şi nedidactic. E un fenomen raportat tot mai des din mediul rural, respectiv liceele tehnologice din urban. Eu înţeleg că autorităţile doresc să eficientizeze resursele de personal, dar să închizi şcolile din sate şi a-i forţa pe copii să facă naveta către şcoala din satul învecinat nu reprezintă o soluţie. Aceste comasări se fac fără niciun studiu de impact în prealabil“, a declarat Cornelia Popa Stabri.

Tags:
Ultima oră
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL