Certificatul VERDE COVID. De pe ce site se poate descărca, de la ce dată și ce perioadă de valabilitate are. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță (VIDEO)

Certificatul VERDE COVID. De pe ce site se poate descărca, de la ce dată și ce perioadă de valabilitate are. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță (VIDEO)
foto: Pixabay

România se aliniază prevederilor Uniunii Europene și adoptă certificatul verde decălătorie în contextul crizei COVID-19.

Certificatul verde va fi valabil de la 1 iulie, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Documentul va putea fi descărcat de pe platforma creată și administrată de STS.

„În momentul de față sunt finalizate toate procedurile, tot ceea ce ține de acest sistem informatic integrat, care practic, emite și verifică aceste certificate digitale COVID-19. Ca atare, va exista o platformă, Certificat-COVID.gov.ro, de unde vor fi descărcate aceste certificate digitale în format electronic, începând cu 1 iulie.

STS este responsabil de dezvoltarea acestui sistem informatic și de mentenanță, de tot ceea ce înseamnă securitate. Aceste certificate vor fi descărcate de pe platformă în baza unor informații pe care solicitantul le introduce pentru identificarea persoanei respective. În funcție de tipul de certificat care se solicită, de testare, vaccinare sau vindecare, se introduc anumite informații legate de test, vaccin, trecerea prin boală”, a declarat Gheorghiță pentru B1 TV, în emisiunea „Actualitatea Românescă”, moderată de către Tudor Mușat.

Ce valabilitate are certificatul VERDE COVID

Coordonatorul campaniei de vaccinare a oferit și informații legate de valabilitatea certificatelor de călătorie.

„Pentru certificatul de vaccinare, ele (n.r. – certificatele)se descarcă electronic cu cel puțin 5 zile înainte de a fi folosite în altă țară, iar pentru cel de testare, cu cel puțin 12 ore, dacă este vorba despre un test antigen sau cel puțin 48 de ore pentru un test PCR. Pentru certificatul de vindecare, cu cel puțin 5 zile înainte. Valabilitatea testelor este de 24 de ore pentru un test antigen, de 72 de ore pentru testarea de tipPCR, 180 de zile pentru certificatul de vindecare (…)”, a mai punctat Gheorghiță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt
22:01 - Cristian Bușoi, despre stimularea vaccinării împotriva COVID-19: „Trebuie pornită o campanie pozitivă și trebuie făcute eforturi în plus”