Cetatea Zânelor și-a deschis porțile după 15 ani: Este una dintre cele mai bine conservate cetăți dacice

Cetatea Zânelor și-a deschis porțile după 15 ani: Este una dintre cele mai bine conservate cetăți dacice

Cetatea Zânelor, una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice, și-a deschis porțile vizitatorilor după 15 ani, relatează Digi24.

În ultimii ani, singurii care au putut păși în această fortificație, au fost arheologii.

Cetatea, situată în apropierea orașului Covasna este amplasată la o altitudine de 960 metri. Fortificațiile și modul de amenajare a teraselor sunt realizate într-un mod unic în regatul dacilor. Istoria acestei fortăreţe se întinde pe aproape trei sute de ani.

A fost construită pe parcursul secolului al II-lea înainte de Hristos, distrusă în vremea lui Burebista, refăcută apoi grandios la sfârșitul secolul întâi, înainte de Hristos, iar ulterior incendiată și dărâmată în timpul cuceririi romane a Daciei.

După 1995 nu am mai avut ce să facem, a căzut pădurea, copacii care au fost aici sus au luat între rădăcini părţi din ziduri, din construcţiii, din locuinţe, între rădăcini erau vase şi alte piese”, a afirmat Viorica Crişan, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj.

E un sentiment foarte frumos să ştii că pui prima oară mâna pe ceva pe care pe au pus mâna nişte daci acum 2000 de ani, şi să vezi că sunt păstrate aşa de bine”, a susținut Raluca Bătrânoiu, doctorand în arheologie.

Piscul pe carese află cetatea este înconjurat de alte trei masive montane mai înalte ca el, iar zona este înconjurată de prăpăstii.