Cine sunt cele 3 firme cărora România le plătește 1 milion de euro pentru paza combinatului Krivoi Rog din Ucraina?

Cine sunt cele 3 firme cărora România le plătește 1 milion de euro pentru paza combinatului Krivoi Rog din Ucraina?

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut premierului Florin Câțu ca România să fie retrasă din investiția în Combinatului minier de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog. Pentru paza acestui combinat, România plătește 1 milion de euro pe an pentru pază către trei firme. Potrivit Hotărârii de guvern din anul 1999,cele trei societăți sunt Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.

Cine sunt cele trei firme care primesc pentru pază 1 milion de euro anual

Potrivit Europa Liberă, Arcom SA este deținută de George Becali, este în insolvență și are 90 de angajați. În 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 15 milioane de lei și pierderi de 300.000 de lei. Acționar majoritar este Becali cu 71 procente, urmat de SIF Muntenia cu 22 procente , diferența de părți sociale fiind în posesia unor mici acționari, potrivit portaluluiconfidas.ro.

Arcif SA este o societate care se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare. A avut în 2019 o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei și un profit de 321.000 de lei cu 15 angajați. Este administrată de un anume Constantin Bebe Atanasie Doicescu, un pensionar din București.

Uzinexport SA este o întreprindere pe acțiuni, listată la bursa de la București. Înființată în 1966, sub denumirea de Îndreprinderea de Comerţ Exterior „Uzinexport-import”, societatea a fost până în anul 1990 cea mai mare firmă românească de construcţie a combinatelor pentru producerea cimentului. S-a privatizat după 1990 și acum este administrată de Petre Ignat, Matache Nicolaide, Constanța Ochea, Dan Petrescu și Genică Dumitru Sânza.

Care sunt serviciile care ar trebui asigurate de cele trei firme

Pe perioada de sistare a lucrărilor de construcții-montaj la Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog – Ucraina și până la reluarea activității pe șantier, cele trei firme asigură:

– paza și siguranța obiectivelor și instalațiilor la obiectele de baza realizate de partea română;

– paza și siguranța depozitelor de materiale și utilaje tehnologice existente în stoc;

– paza, siguranța și menținerea în funcțiune a spațiilor de cazare, cantinelor, centralelor termice și instalațiilor de apa, canalizare și de gaze pentru celelalte obiecte ale organizării de șantier;

– întreținerea în stare de funcționare a statiilor și substatiilor electrice și a statiilor de pompare-drenaj;

– execuția unor lucrări de întreținere la utilajele și instalațiile tehnologice montate ale Complexului 1 de pornire, în vederea menținerii acestora în stare de fiabilitate;

– ambalarea adecvată și depozitarea în spații corespunzătoare a echipamentelor aflate în custodie la societățile furnizoare române;

– intervenții la obiectele și instalațiile date în exploatare și aflate în perioada de garanție;

– reexportul unei părți din baza materială a antreprenorilor români pentru a o folosi la alte lucrări.

Activitățile prevăzute la alin. 1, precum și numărul de personal necesar în vederea realizării acestora se aproba de ordonatorul principal de credite al Ministerului Industriei și Resurselor, împreună cu antreprenorii români ”Arcom” S.A. ”Arcif” – S.A. și ”Uzinexport” – S.A.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”