Peste 38.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în România în ultimele 24 de ore, astfel că numărul total al celor care au primit serul împotrivul noului coronavirus de la începutul campaniei de imunizare se apropie de 667.000, potrivit datelor transmise marți seară de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
33.862 persoane au primit, în ultimele 24 de ore, serul Pfizer/BioNTech, dintre acestea 935 fiind vaccinate cu prima doză, iar 32.927 cu doza de rapel. Alți 4.945 de români au fost vaccinați, în același interval, cu vaccinul produs de Moderna.
Astfel, în total, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate, la nivel național, 38.807 persoane.
Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a început, în România, pe 27 decembrie 2020. De atunci, 403.729 de persoane au primit prima doză de vaccin (363.330 – Pfizer/BioNTech și 40.399 – Moderna), iar în cazul a 263.213 de persoane au fost administrate ambele doze de ser.
Așadar, în total, până acum 626.543 peresoane au fost injectate cu serul dezvoltat de Pfizer și BioNtech, iar 40.399 au primit vaccinul produs de Moderna.
În ceea ce privește reacțiile adverse consemnate după administrarea vaccinurilor, potrivit CNCAV, în ultimele 24 de ore nu a fost înregistrată nicio reacție de tip local. Pe de altă parte, au ecxistat 47 de reacții generale, apărute după vaccinarea cu serul Pfizer.
Astfel, de la începutul campaniei de imunizare au fost contabilizate 530 de reacții locale (527 după vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech și 3 după vaccinarea cu Moderna) și 1.996 de reacții generale (1.990 după vaccinarea cu Pfizer și 6 cu Moderna).
În total, este vorba despre 2.526 de reacții înregistrate în centrele de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020 și până în prezent.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat, în conferința de presă de marți, că până acum nu au fost înregistrate reacții de tipul școlului anafilactic după administrarea vaccinurilor.
„Aș vrea să menționez procentul de reacții adverse în funcție de modalitatea de manifestare: 21% au fost reacții adverse exclusiv locale, 74% au fost reacții adverse generale și locale și 5% au fost reacții adverse exclussiv generale. Cele mai frecvente reacții adverse au fost de tipul: 53% durere, tumefacție, erupție cutanată, stare de obseală, febră și frisoane, 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare sau articulare, 12% au raportat reacții de tipul gastro-intestinal, 11% stare de anxietate, 5% erupții cutanate, 5% mărirea de volum a ganglionilor limfatici, 4% reacții alegice, 3% parestezii, furnicături la nivelul feței sau membrelor, 1,2% insomnie, nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic. Rata de apariție a reacților adverse post-vaccinare este de 2,8 la o miade doze administrate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Totodată, medicul a precizat că nu se recomandă vreun tratament preventiv pentru a diminua din efectele adverse care ar putea apărea după administrarea rapelului.
”Despre modalitatea de comportament a persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de traamente. Dacă persoana are disconfort local, febră, se poate recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse”,a spus Valeriu Gheorghiță.