Compania Ardealul SRL a informat, joi, într-un comunicat de presă, că „cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum şi nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind deja blocată în depozite.„
„SC Producţie Ardealul SRL a dispus încă de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a două loturi de conserve de carne de vită “Ardealul”, cu data de expirare 5 decembrie 2014 şi 15 ianuarie 2015, ca măsură preventivă. Datorită unui sistem de trasabilitate foarte bine pus la punct, practic, cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum şi nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind deja blocată în depozite„, se arată într-un comunicat al companiei Ardealul.
Compania ”Ardealul” a cerut, duminică, retragerea propriilor conserve cu carne de vită, produse în Covasna, deoarece exista suspiciunea că s-a folosit și carne de cal în compoziție. (Detalii AICI)
Potrivit comunicatului companiei, „rezultatele analizelor cantitative indică faptul că în cazul celor două loturi de conserve de carne de vită “Ardealul”, materia primă folosită a intrat accidental în contact cu carne de cal în exteriorul companiei, respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii. Analizele oficiale au fost efectuate de laboratorul de referinţă la cererea ANSVSA, în urma rezultatelor Autoritatea anunţând că a închis alerta pe aceasta suspiciune.
Deşi conservele nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, SC Producţie Ardealul consideră situaţia inacceptabilă faţă de standardele interne de calitate şi, ca urmare, produsul din loturile respective nu va fi repus în vânzare. Decizia se înscrie în linia măsurilor luate deja de la apariţia primelor suspiciuni, când producătorul a acţionat responsabil şi a hotărât blocarea produselor în depozite.„
În legătură cu acest subiect, ANSVSA a comunicat faptul că: „în urma unui sistem de autocontrol al companiei, în data de 08.03.2013, au fost prelevate probe şi transmise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, care au confirmat prezenţa de ADN specific de cal în procent de 1%, în produsul „Conserve carne vită 300g”. Conform prevederilor legislaţiei europene aceasta înseamnă că a avut loc o contaminare pe parcursul lanţului de distribuţie a cărnii care a intrat în procesare şi se infirmă suspiciunea de fraudă.„