Comunitatea romilor așteaptă repatrierea Regelui Cioabă pe banii statului. Ponta: Din bani publici nu fac favoruri pentru nimeni

Comunitatea romilor așteaptă repatrierea Regelui Cioabă pe banii statului. Ponta: Din bani publici nu fac favoruri pentru nimeni

Întreaga comunitate de romi aşteaptă ca trupul neînsufleţit al regelui Cioabă să fie adus în ţară. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, mai întâi familia lui Florin Cioabă trebuie să achite factura de 350.000 de dolari spitalului în care regele romilor a fost internat şi operat.

Fiul acestuia, Dorin Cioabă, a făcut un apel şi la Guvernul României. Între timp, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că va sprijini rudele regelui romilor, abia după ce acestea se vor înţelege asupra repatrierii cu cei din conducerea spitalului.

O reacţie la cererea familei Cioabă a venit din partea lui Victor Ponta. Premierul a explicat că nu poate face favoruri din bani publici, iar solicitarea familei Cioabă va fi analizată ca în cazul oricărui cetăţean român, conform procedurilor existente şi în măsura fondurilor disponibile.

„M-au informat ministrul de Externe şi domnul Arafat despre problemele care au apărut în Turcia cu plata acelei facturi. E o sumă foarte mare. Există posibilităţi private, din bani publici nu fac favoruri pentru nimeni. Va fi foarte dificil să se bazeze doar pe sprijinul Guvernului familia respectivă”, a declarat premierul Victor Ponta.

Preşedintele Asociaţiei Romilor din România susţine că familia lui Ciobă ar trebui să dea acum în judecată clinica din Antalya.

Dacă Florin Cioabă ar fi primit îngrijiri medicale într-un spital dintr-o ţară membra a Uniunii Europene, cheltuielile ar fi fost acoperite în baza cardului european de sănătate şi decontate de ţara de origine.

Cum Turcia este ţară extracomunitară, cei din România îşi pot deconta serviciile medicale doar dacă au încheiat o asigurare de călătorie. Problema este că majoritatea poliţelor de acest gen acoperă servicii medicale în limita a 50.000 de euro şi cheltuieli de repatriere, în caz de deces, de până la 15.000 de euro, potrivit Evenimentului Zilei.

În tot acest timp, în urma solicitării postului nostru de televiziune, Ministerul Afacerilor Externe a explicat că va sprijini familia Cioabă cu documentele necesare repatrierii trupului neînsufleţit, iar în ceea ce priveşte factura de spitalizare, MAE va lua o decizie abia după ce se va înţelege familia cu cei din conducerea spitalului asupra acestui aspect.

Între timp, lui Florin Cioabă nu i se va face autopsie.

Ponta, despre repatrierea Regelui Cioabă: Din bani publici nu fac favoruri pentru nimeni

Embed: