Constructorul autostrăzii Sebeş – Turda, amendat în vară cu 30.000 de lei pentru depăşirea zgomotului pe şantier a obţinut anularea sancţiunii în justiţie

Constructorul autostrăzii Sebeş - Turda, amendat în vară cu 30.000 de lei pentru depăşirea zgomotului pe şantier a obţinut anularea sancţiunii în justiţie

Compania italiană de construcţii Impresa Pizzarotti, liderul asocierii care construieşte lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda a fost amendat pe 10 august cu suma de 30.000 de lei de către Garda de Mediu, din cauza depășirii nivelului de zgomot în punctul de lucru de la Oarda de Sus (județul Alba).

Cu toate acestea, constructorul a obținut în instanță anulare sancțiunii contravenționale. Magistrații au constatat faptul că sancţiunea trebuia dată Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, scrie adevarul.ro.

Amenda a fost aplicată în 10 august 2019, după constatări efectuate în teren cu aparatură specială, în data de 30 iulie 2018. Garda de Mediu a constatat faptul că Impresa Pizzarotti ar fi încălcat acordul de mediu ce prevede ca în cazul în care nivelul de zgomot depăşeşte 50dB conform valorilor prevăzute în legislaţia în vigoare, vor fi instalate panouri antifonice, ceea ce nu a fost realizat în zona puctului de lucru menţionat.

Sesizarea Gărzii de Mediu a fost făcută de o familie din Oarda de Sus, a cărei locuinţă este la câteva zeci de metri de şantierul autostrăzii. Între timp, familia respectivă a obţinut oprirea lucrărilor în zona punctului de lucru până la instalarea panourilor fonoabsorbante.

În final, atât Judecătoria Alba Iulia, cât şi Tribunalul Alba, prin hotărârea definitivă din 6 decembrie 2019, au identificat vicii care au determinat anularea procesului verbal de contravenţie. ”În conformitate cu prevederile legale, în măsura în care s-ar fi constatat cu ocazia controlului în teren o depăşire a zgomotului peste limita maximă prevăzută în Acordul de Mediu, din punct de vedere al răspunderii contravenţionale putea fi sancţionată doar autoritatea publică, care direct sau prin prepus (antreprenor/executant în temeiul acordului contractual) se face vinovată de încălcarea dispoziţiilor art. 26 alin. (2) din HG cu nr. 445/2009. Titularul proiectului în această situaţie este exclusiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Petenta nu este un titular al proiectului, ci doar parte contractuală din cadrul Acordului contractual de execuţie încheiat ulterior cu titularul proiectului”, afirmă instanţa de judecată.

Tags:
Ultima oră
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt