Copiii, scoși în stradă la parada LGBT+ de la Iași. Au făcut scandal pentru că primarul nu a aprobat marșul. Credincioșii au ieșit cu icoane și cruci (VIDEO)

Copiii, scoși în stradă la parada LGBT+ de la Iași. Au făcut scandal pentru că primarul nu a aprobat marșul. Credincioșii au ieșit cu icoane și cruci (VIDEO)
Tineri din Iași, la Parada LGBT+ din octombrie 2021 / Foto: Captură video BZI.ro

Vineri, 1 octombrie, a fost organizat un marș-LGBT+ la Iași, primul de acest gen în zona Moldovei. Reprezentanții minorităților sexuale, câteva sute, s-au plimbat prin oraș cu steagul „curcubeu”, flancați de jandarmi.

Marea majoritate a reprezentanților comunității LGBT+ a fost formată din copii, respectiv adolescenți, elevi de gimnaziu și liceu. Cei mai mulți participanți la „marșul gay” erau persoane de sex feminin.

Primarul Mihai Chirica, tras la răspundere de comunitatea LGBT+

Comunitatea LGBT+ a făcut scandal la eveniment, pentru că primarul Mihai Chirica nu a semnat aprobarea marșului. Astfel, organizatorii, Asociația Rise OUT și Asociația ACCEPT au anunțat că au depus vineri plângere penală împotriva edilului local, pentru abuz în serviciu, motivat de discriminare pe criteriul orientării sexuale.

De asemenea, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, un reprezentant LGBT+ a criticat autoritățile locale pentru faptul că orașul nu are localuri dedicate comunității „curcubeu”.

Comunitatea GAY a avut și opoziție. Mai mulți credincioși au contestat evenmentul minorităților sexuale. Protestatarii au avut icoane, cruci, și steaguri tricolore.

Tinerii LGBT+ au fost apostrofați de cetățenii din oraș, în timpul defilării. „Rușine, rușine să vă fie!”, au scandat în cor credincioșii. La un moment dat, o femeie a aruncat cu agheasmă în direcția manifestanților „curcubeu”.