CORONAVIRUS | Alexandru Rafila, după deciziile CCR: Să insistăm asupra măsurilor preventive și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila, după deciziile CCR: Să insistăm asupra măsurilor preventive și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică

Normele legislative și juridice sunt una, prevenirea transmiterii coronavirusului e alta, a susținut profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe măsuri adoptate de Guvernul Orban în contextul epidemiei de COVID-19. Rafila a precizat că ar trebui insistat mai mult pe măsurile preventive, iar discuțiile de natură juridică ar trebui lăsate la o parte, căci sănătatea oamenilor e, până la urmă, cea mai importantă. În luna mai, judecătorii CCR au declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență prin care Guvernul PNL a majorat amenzile pentru persoanele care nu respectau prevederile Ordonanțelor Militare adoptate în perioada stării de urgență. Iar la finele lunii iunie, aceștia au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării doar prin Ordin de Ministru.

Alexandru Rafila, reacție la deciziile CCR: Mai multe discuții despre prevenție, mai puține despre încadrări juridice

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul România la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că ar trebui să discutăm mai mult despre cum putem preveni răspândirea coronavirusului și mai puțin despre încadrarea juridică a diverselor acțiuni. Afirmația vine după decizii ale CCR, prin care au fost declarate neconstituționale mai multe măsuri adoptate de Guvern în încercarea de a ține sub control epidemia.

„Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane. Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică. Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să dicutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, pentru Digi24.

Autoritățile nu mai pot impune carantinarea și izolarea. După decizia CCR, chiar și pacienți cu coronavirus simptomatici au început să plece din spitale

Pe 26 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un Ordin de Ministru, fiind nevoie de o lege în acest sens. Judecătorii au mai stabilit că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Iar vineri secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi, prin care a anunțat că românii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare.

Centrele de carantină au început să se golească, iar șefii de spitale au anunțat că au început să plece chiar și pacienții cu coronavirus care au simptome.

Guvernul, prin premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis că lucrează la un proiect de lege privind carantinarea și izolarea, care să respecte deciziile Curții Constituționale. Până când legea e gata, însă, autoritățile nu pot decât să recomande oamenilor să respecte măsurile de prevenție.

Premierul Orban chiar i-a rugat pe români să respecte reglementările în vigoare și să nu țină cont de deciziile CCR.

Urmăriți B1TV.ro și pe