CORONAVIRUS. Ministrul Economiei: Luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma

CORONAVIRUS. Ministrul Economiei: Luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat miercuri căse are în vedere redeschiderea companiei Hexi Pharma, în contextul epidemiei de coronavirus.

Amintim că această companie a fost trimisă în judecată, în 2017, pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune, după scandalul izbucnit privind dezinfectanții în contextul tragediei de la Colectiv.

Totodată, ministrul Econimiei face apel la toate firmele care ar putea produce biocid să ia aprobarea de la Ministerul Sănătății pentru producerea acestor substanțe.

„Fiecare producător român care ştie că poate, are capacitatea să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzeşti, mai nou, care are stocuri de hipoclorit, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru a produce aceste biocide. De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionării unor unităţi de producţie de materiale sanitare şi echipamente. Acolo ne gândim, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de foarte mult timp, ne gândim şi luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma”, a explicat ministrul la Radio România Actualităţi, potrivit Rador.

Întrebat cât durează până la luarea unei decizii în cazul Hexi Pharma, dar și dacă putem acoperi astfel necesarul intern vizavi de biocide, Popescu a spus: ”Dacă s-ar redeschide Hexi Pharma, da, sigur, fără absolut nicio problemă. Nu cred ca se pune problema s[ dureze foarte mult redeschiderea acesti companii’’

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte măştile de unică folosinţă, măştile pentru protecţie şi combinezoanele sanitare, Virgil Popescu a afirmat că se poartă discuţii cu doi mari producători care doresc să fabrice aceste măşti de unică folosinţă.

Dacă ne referim şi la măştile de unică folosinţă, măştile pentru protecţie, la combinezoane, aici suntem deja în discuţii cu doi mari producători care doresc să producă aceste măşti de unică folosinţă. Aseară chiar, am vorbit cu unul dintre aceştia şi eu sper ca, săptămâna viitoare, să avem primele maşti produse în România, producţia totală, în prima etapă, pe care acesta doreşte să o facă, este de aproximativ trei milioane, trei milioane şi jumătate de măşti lunar”, spune ministrul Virgil Popescu.

Amintim căHexi Pharma a fost condamnată la o amendă penală de 2,6 milioane de lei, fiind decisă dizolvarea ca urmare a scandalului în care a fost acuzatăcă a vândut dezinfectanţi diluaţi spitalelor din România.

Scandalul Hexi Pharma a început în luna mai 2016. Fostul patron, Dan Condrea, s-a sinucis la scurt timp de la începutul anchetei.(Detalii AICI)