CORONAVIRUS | Norvegia și Finlanda mențin restricțiile pentru români

CORONAVIRUS | Norvegia și Finlanda mențin restricțiile pentru români
Foto: Inquam Photos / George Călin

Norvegia și Finlanda mențin restricțiile pentru cetățenii români care vor să călătorească în acele state, în contextul pandemiei de coronavirus și al creșterii cazurilor din România, din ultimele săptămâni.

Norvegia impune izolare pentru cetățenii români

Autoritățile norvegiene au anunțat vineri, 10 iulie 2020, menținerea României, alături de Bulgaria, Croația, Luxemburg, Portugalia, Suedia (cu excepția regiunilor Kronoberg, Skåne and Blekinge) și Ungaria, pe lista statelor ai căror cetățeni sau rezidenți vor fi obligați să intre în carantină / izolare la domiciliu pe durata a 10 zile după intrarea pe teritoriul Norvegiei călătorind din țara respectivă.

În acest context, începând cu data de 15 iulie 2020, cetățenii români sau rezidenți în România vor putea călători din România în Norvegia, însă vor fi obligați să intre în carantină / izolare la domiciliu pe durata a 10 zile.

Cetățenii rezidenți în state din spațiul SEE și Schengen, inclusiv cetățenii români cu rezidență legală în aceste state, pentru care nu se mai aplica carantina, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Slovenia, Spania, cele 3 regiuni din Suedia, vor putea călători în Norvegia după data de 15 iulie 2020 și nu vor mai fi obligați să intre în carantină / izolare la domiciliu pe durata a 10 zile după intrarea în Norvegia, potrivit unui mesaj publicat de Ambasada României în Norvegia, pe Facebook.

Finlanda menține granițele închise pentru români

Pe de altă parte, Finlanda va menține restricțiile privind intrarea cetățenilor români până la data de 11 august. Mai exact, granițele vor rămâne închise.

Republica Finlanda a modificat parțial restricțiile de intrare în stat, care sunt în vigoare între 13 iulie și 11 august 2020, potrivit unui anunț făcut de Ambasada României în Republica Finlanda, pe Facebook.

Astfel că, controlul la frontierele interne, adică controlul traficului de frontieră între Finlanda și un alt stat Schengen și restricțiile de intrare, vor fi abolite începând de luni, 13 iulie 2020, în traficul dintre Finlanda și Olanda, Belgia, Italia, Austria, Grecia, Malta, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Liechtenstein și Elveția.

Anterior, controalele la frontiera internă au fost deja eliminate din traficul dintre Finlanda și Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania, precum și în ceea ce privește traficul cu bărci de agrement între statele Schengen.

”Restricțiile privind traficul de frontierele externe vor continua, cu unele modificări, pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020”, se menționează în anunț.

Numărul cazurilor de coronavirus, în creștere în România

Reamintim că, România se confruntă cu o creștere accelerată a numărului cazurilor de persoane infectate cu coronavirus.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, în raportul zilnic, că 592 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Bilanțul total al cazurilor de coronavirus în țara noastră ajunge astfel la 31.381.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.812 au fost externate, dintre care 21.129 de pacienți vindecați și 1.683 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. În ceea ce privește bilanțul deceselor, autoritățile române anunță că acesta a ajuns la 1.847, ultimele 13 morți fiind înregistrați în intervalul 9 iulie, ora 10.00 – 10 iulie, ora 10.00.