CORONAVIRUS | Raed Arafat, despre situația din București: Suntem undeva la un platou. Nu putem să spunem că situația este spre bine, dar nici că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni

CORONAVIRUS | Raed Arafat, despre situația din București: Suntem undeva la un platou. Nu putem să spunem că situația este spre bine, dar nici că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni
Foto: Guvernul României / Facebook

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică seară, că în București se constată că s-a ajuns la o fază de platou în ceea ce privește numărul infecțiilor cu noul coronavirus, dar nu se poate spune că ”situația este spre bine”. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne susține că măsurile impuse în Capitală în ultimele săptămâni au început să aibă efect. Cât despre o posibilă instituire a carantinei în București, Arafat a precizat că o decizie în acest sens poate fi luată de autoritățile locale.

Raed Arafat: Măsurile au început să aibă efect în București, darnu putem să spunem că situația este spre bine

„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Ce spune Raed Arafat despre carantinarea Bucureștiului

În ceea ce privește posibilitatea carantinării Bucureștiului, șeful DSU a precizat: „Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină. Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”.

Potrivit raportării de duminică a Grupului de Comunicare Strategică, în București rata incidenței cazurilor de coronavirus a ajuns la 6,13 la mia de locuitori. Capitala a înregistrat și de această dată cel mai mare număr de noi cazuri de îmbolnăvire din toată țara – 1.222, în 24 de ore. De al debutul pandemiei, în București au fost confirmate 58.405 de infectări.

În ultima perioadă, mai multe localități din județul Ilfov au fost carantinate. Cel mai recent, această măsură a fost instituită în Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești-Leordeni.

Situația cazurilor de coronavirus la nivel național

În ceea ce privește situația la nivel național, Grupul de Comunicare Strategică a raportat, duminică, 5.837 de cazuri nou confirmate de infecție cu SARS-CoV-2și un număr de 131 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore. Autoritățile au precizat că, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.492, iar dintre acestea1.174 sunt internate la ATI.