Cristian Șuțu, scrisoare pentru Gabriela Firea: Ai ajuns primar al Capitalei și cred că nu realizezi încă ce important e jobul tău. Ai vrut toletarea copacilor, ai vrut anularea activităților de stradă. Astea sunt idei de Voluntari, nu de București

Cristian Șuțu, scrisoare pentru Gabriela Firea: Ai ajuns primar al Capitalei și cred că nu realizezi încă ce important e jobul tău. Ai vrut toletarea copacilor, ai vrut anularea activităților de stradă. Astea sunt idei de Voluntari, nu de București
Foto: nineoclock.ro

Jurnalistul Cristian Șuțu a publicat pe blog-ul său o scrisoare adresată primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Acesta îi reproșează, printre altele, celei care a preluat recent atribuțiile de edil șef al Bucureștiului că nu și-a dat seama ce responsabilitate importantă are, se ceartă cu cine nu trebuie și a venit cu idei care nu sunt nicidecum demne de orașul pe care îl administrează.

”Gabriela! Ai ajuns primar al Capitalei și cred că nu realizezi încă ce important e jobul tău. Mă uit la tine de cîteva zile și văd cum te cerți cu cine nu trebuie. Ești de doar cîteva zile primar, iar noi știm bine că meseria ta de bază e jurnalistica, deci se presupune că ai putea înțelege ce start groaznic de imagine ai avut ca primar. Să recapitulăm: ai vrut toletarea copacilor, ai vrut anularea activităților de stradă în București și ai anunțat o licitație pentru 200 de autobuze second-hand.

Serios? Asta e tot? Gabi, astea sunt idei de Voluntari, nu de București. Nu te-au ales 3 bețivi plictisiți, ai fost votată de 250.000 de bucureșteni. Eu înțeleg că cei mai mulți dintre ei au peste 60 de ani. Și pot înțelege că ăștia vor lucruri precum toaletarea copacilor, corturi anticaniculă și bancomate cu pastile de tensiune în RATB. Însă tu, Gabi, ești o tipă tînără care ar trebui să gîndească mai degrabă la cei de 14-15 ani ce vor vota peste patru ani. Dar mai ales la cei de 20-30 de ani, votanții lui Nicușor, pe care tu, Gabi, trebuie să înveți să-i privești. Ei vor reconstrui România. Nu bunicuțele care te-au votat pe tine”, a notat jurnalistul.

Subliniind că nu toaletarea copacilor este prioritatea Capitalei, Cristian Șuțu îi sugerează Gabrielei Firea să înceapă prin a-i da afară pe consilierii care au sfătuit-o ca primele sale declarații să fie chiar despre toaletarea arborilor din București.

Șuțu mai are și alte propuneri pentru primarul general.

”Eu, dacă aș fi fost primarul Capitalei, aș fi îndrăznit interzicerea traficului auto în inelul principal. Adică în centrul orașului să nu mai circule nici o mașină. Cu excepția RATB, taxi, salvări, pompieri și poliție. Aș investi bani în regîndirea traficului RATB (care să fie modern, nu second-hand, și exact ca un ceas elvețian) și aș încuraja transportul cu bicicletele. Vrei să mergi cu mașina ta prin centru? Se poate! Taxa de 100.000 de lei pe lună”, mai precizează jurnalistul.

În ceea ce privește chestiunea organizării de concerte în Piața Constituției, ceea ce îngreunează traficul din centrul Capitalei, Cristian Șuțu susține că astfel de evenimente ar putea aduce mulți bani și dă în acest sens exemplul unui festival care are loc timp de o lună într-o localitate din Italia.

”Gabriela, nu trebuie să te deranjeze concertele mari din Piața Constituției. Alea ar putea aduce mulți bani. Am fost anul trecut în Lucca (o localitate din Italia), unde administrația locală a decis prin 1998 să organizeze anual un festival care durează o lună. (…) Să-ți spun cît de tare s-a dezvoltat orașul în ultimii ani? Să-ți explic cum nu mai găsești cazare la prețuri sub 100 de euro pe noapte? Hai că nu e greu să gîndești un astfel de festival.

Știi ce avem noi și nu mai are nimeni? Casa Poporului, Gabriela! (…) Poate n-o să ai tu curaj s-o faci, dar îți garantez că unul dintre ăștia mici de 15-16 ani, care va ajunge primar peste 20-30 de ani, o va face. Va închide traficul auto în centrul orașului și se va folosi de Palatul Parlamentului pentru a crea cea mai importantă destinație turistică din partea asta a Europei. Cu o lună de concerte pe vară și o lună de distracții în preajma sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Iar orașul ăsta va renaște.

Think big, Gabriela!”, conchide Cristian Șuțu.

Gabriela Firea a declarat recent că nu mai vrea ca străzile din centrul Bucureștiului să fie blocate cu activitățile de weekend sau de concertele care au loc în Piața Constituției. Firea a precizat că sunt multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente, câteva exemple în acest sens fiind Arena Națională, Romexpo sau unele parcuri. (Detalii AICI)