Criză de credibilitate în România, presa germană despre anularea alegerilor: ”Țara este într-o neliniște profundă”

Criză de credibilitate în România, presa germană despre anularea alegerilor: ”Țara este într-o neliniște profundă”
Sursa foto: Călin Georgescu / Facebook

”Haos în România: judecătorii constituționali opresc alegerile prezidențiale”, își titrează televiziunea publică germană ARD relatarea despre repetarea scrutinului prezidențial din România, decisă de CCR.

Portretul lui Călin Georgescu

”A venit călare și și-a dorit să devină în această duminică președintele României, țară membră a UE și NATO (…) Un admirator intransigent religios și de extremă dreapta al lui Putin”.

Nu se va întâmpla cum și-a dorit candidatul pentru că, spun autoritățile române, a avut ”sprijin generos din partea Rusiei, mai ales în social media”, explică prezentatoarea principalei retrospective a știrilor zilei difuzată vineri seară de ARD, Tagesthemen (Temele zilei).

”Pasul înapoi făcut acum de România, în timp ce alegerile erau în desfășurare, arată că țara este într-o stare de neliniște profundă”.
Radioul public german, Deutschlandfunk, vorbește despre o criză de încredere, după prezidențialele anulate, arată G4Media.

”Este un șoc, dar, în același timp, pentru populația democratică, și o ușurare”, a comentat, pentru difuzorul german, Raimar Wagner, coordonatorul Fundației Friedrich Naumann pentru România și Republica Moldova, apropiată de cercurile politice liberale de la Berlin.

”După șocul alegerilor prezidențiale”, partidele pro-europene au semnat un acord pentru formarea unei coaliții guvernamentale. ”Premierul Marcel Ciolacu a declarat deja că trebuie să formeze rapid un guvern și să convoace noul Parlament”, completează Deutschlandfunk.

În schimb, Frankfurter Allgemeine Zeitung, care caută să afle ”Cum a cucerit un radical de dreapta diaspora României”, vorbește despre temerea că dacă aceiași oameni rămân să guverneze, ”un alt candidat de dreapta extremă va avea șanse și mai mari”.

Pentru că, pe lângă ajutorul rusesc și de ”cultul salvator și legionar”, Georgescu a beneficiat și de contextul unei clase politice corupte într-o societate care ”a ieșit în stradă împotriva corupției nerușinate sub egida partidului post-comunist PSD” dar ale cărei speranțe au fost spulberate.

Ziarul conservator constată de la bun început că, folosind retorica populistă de dreapta, Georgescu ”a găsit teren fertil în societatea românească”.

Candidatul care ”i-a omagiat în 2022 pe aliatul român al lui Hitler, Ion Antonescu, și pe liderul fascist interbelic Corneliu Codreanu” (…) ”nu ridică niciodată vocea, nu își atacă adversarii și critică certurile” ceea ce reprezintă ”un stil neobișnuit pentru politica românească, de altfel, destul de dură”.

Süddeutsche Zeitung, ziarul apropiat de stânga social-democrată germană, recapitulează, într-o primă relatare despre cele petrecute în România, cum s-a ajuns în această situație, evocând deciziile succesive ale Curții Constituționale, acuzațiile de interferență a Moscovei și de încălcare a regulilor electorale.

Presa germană urmărește și descinderile polițiștilor români la locuințele unor presupuși apropiați ai lui Georgescu, pentru suspiciuni de ”mituirea alegătorilor, spălare de bani și manipulare a datelor”, scrie ziarul berlinez Tagesspiegel.

Operațiunea, amintește publicația, vine după ce îndoielile inițiale privind buna desfășurare a alegerilor fuseseră deja îndepărtate. Probe noi, făcute ulterior publice de Președinție, arată că în spatele candidatului aflat în frunte a funcționat ”o campanie de gherilă pe platforma video TikTok, cu influenceri manipulați, cu utilizarea algoritmilor, precum și cu peste 85.000 de atacuri cibernetice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:02 - Marea prigoană împotriva străinilor. Trump trimite armata la granița cu Mexicul
23:57 - Funeriu, candidat la prezidențiale, nu vrea susținerea partidelor: Un om care și-a reprezentat țara la olimpiade internaționale, cum sunt eu, nu cere sprijinul corijenților / Nu putem face din România o țară mare cu politicieni mici (VIDEO)
23:48 - Cinci bărbați din Vâlcea au fost arestați. Ei au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonedele, în valoare de zeci de mii de euro
23:32 - Călin Georgescu, desființat de un fost ministru al Educației: „Un simptom al faliilor din societate, precum mucii la răceală”
23:17 - Buzău: Familia copilei de 13 ani hărțuită de profesorul de matematică se teme pentru siguranța ei la școală. Bărbatul de 66 de ani revine la catedră. „Nu știu ce se va întâmpla”
22:58 - Accident mortal în Mehedinți. Un șofer s-a izbit într-un cap de pod după ce a pierdut controlul volanului
22:52 - Crin Antonescu, despre o eventuală retragere a lui Iohannis de la Cotroceni: „N-ar rezolva toată tensiunea din societate, dar ar fi un pas” (VIDEO)
22:40 - Fiica lui Crin Antonescu ocupă o poziție importantă într-o companie elvețiană. Irina face carieră în afaceri internaționale
22:25 - Mii de dolari pentru a posta pe Facebook și Instagram. Cum pot creatorii de conținut să primească banii
22:20 - Surse: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi fost denunţat la DNA chiar de Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. Acuzațiile