S-au împlinit 10 ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, cel mai iubit suvern pontif din istorie. Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în data de 1 mai 2011 în Piața Sfântul Petru din Roma. Slujba de beatificare a fost prezidată de papa Benedict al XVI-lea. Trecerea sa în rândul sfinților a fost oficiată de Papa Francisc în data de 27 aprilie 2014, când a fost sanctificat și Ioan al XXIII-lea. Peste 800.000 de persoane au asistat la eveniment.
În acest context, jurnalistul Cristian Tudor Popescu amintește de vizita severanului pontif în România.
”În 1999, Papa a venit în România, pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. Vreme de 18 minute, urmaşul Sfântului Petru le-a vorbit românilor în româneşte, cu eforturi care îţi rupeau inima şi o şuviţă de salivă prelingându-se din colţul gurii sale semiparalizate. A marcat o generaţie: cei care l-am văzut şi auzit pe Papa Ioan Paul al II-lea”, scrie CTP într-un editorial pentru Gândul.
Gazetarul povestește că Papa Ioan Paul al II-lea a ales atunci să plece cu o cursă Tarom, încredinţându-şi viaţa Domnului şi piloţilor români.
Totodată, CTP, cunoscut ca fiind un jurnalist dur, declară că amintirea Papei Ioan îi este și acum prezentă, la 10 ani de la moartea acestuia. Popescu spune că “este unul dintre cei câţiva morţi cu care stau din când în când de vorbă, înainte de a începe să scriu”.
Jurnalistul aminteşte, în editorialul său, și “nişte spuse ale Papei”, cuvinte pe care le păstrează mereu în gând.
– „Adevărata libertate nu e cea a unei societăţi permisive,care confundă libertatea cu îngăduinţa de a face orice şi care, în numele libertăţii, proclamă un soi de amoralitate generală. E o caricatură de libertate să pretinzi că oamenii au dreptul să-şi trăiască vieţile fără a ţine seama de valorile morale.”
– „Cea mai rea închisoare e o inimă împietrită”.
– „Neajunsul pornografiei e că arată prea puţin, nu prea mult din fiinţa umană.”
– „Restrângerea libertăţii unei persoane poate să pară ceva negativ şi neplăcut, dar iubirea o poate face pozitivă, plină de bucurie şi creativă. Libertatea există în numele iubirii”.
– „Nu toţi sunt chemaţi să fie artişti în sensul specific al cuvântului. Totuşi, aşa cum Facerea arată, tuturor bârbaţilor şi femeilor li se încredinţează sarcina creării propriei lor vieţi: într-un anume sens, ei au venit pe lume ca să facă din viaţa lor o operă de artă, o capodoperă.”
– „Iisus este cel ce iscă în tine dorinţa de a face lucruri măreţe cu viaţa ta, voinţa de a căuta un ideal, refuzul de a-ţi îngădui să fii pus la pământ de mediocritate, curajul de a te dărui, cu umilinţă şi răbdare, îmbunătăţirii de sine şi de ceilalţi, făcând lumea mai omenească şi mai frăţească”.
– „El este Cel ce te zoreşte să lepezi de la tine măştile falsei vieţi.”
– „Raţiunea fără credinţă duce la nihilism şi relativism, credinţa fără raţiune duce la superstiţie.”