Cu cât se va scumpi carnea de porc înainte de Crăciun

Cu cât se va scumpi carnea de porc înainte de Crăciun
Sursa Foto: Freepik

Prețurile la carnea de porc vor înregistra o creștere de 10% până la 15% începând cu luna noiembrie, pe fondul scăderii ofertei de carne autohtonă și a necesității de a compensa prin importuri masive, exacerbate de impactul pestei porcine africane.

Mușchiulețul de porc care se comercializează la momentul actual cu aproximativ 45 de lei per kilogram ar putea să ajungă la aproximativ 51.75 lei per kilogram în preajma sărbătorilor. Pulpa de porc, care acum se vinde între 25 și 30 de lei kilogramul, este estimată să ajungă la prețuri între 27.5 și 34.5 lei kilogramul după aplicarea majorărilor. Similar, cotletul, vândut în prezent pentru aproximativ 30 de lei kilogramul, ar putea ajunge să coste până la 34.5 lei kilogramul.

„Ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an. Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.

Industria porcină din România, afectată de mai multe crize

Schimbările climatice și bolile animalelor, cum ar fi pesta porcină africană, au afectat grav producția agricolă românească în 2024, crescând astfel dependența de importuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`