Cum e „omagiat” Constantin Brâncuși în Buzău: Opera din oraș a marelui sculptor, „pusă în valoare” cu un panou plin de greșeli gramaticale (FOTO)

Cum e „omagiat” Constantin Brâncuși în Buzău: Opera din oraș a marelui sculptor, „pusă în valoare” cu un panou plin de greșeli gramaticale (FOTO)
Așezământul din Cimitirul „Dumbrava”, Buzău, unde se află opera ,,Rugăciune” a lui Constantin Brâncuși. Sursa foto: Vlad Mircea Pufu / Facebook

Recent, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, politicieni și funcționari din Buzău au făcut un „pelerinaj” la așezământul din Cimitirul „Dumbrava”, unde se află Aleea ,,Constantin Brâncuși” și lucrarea ,,Rugăciune” a sculptorului.

Constantin Toma, primarul PSD al Buzăului, a scris o postare laudativă pe Facebook, însoțită de mai multe fotografii. Numai că senatorul Vlad Mircea Pufu, președintele PNL Buzău, a ținut să îi transmită că dacă tot îl apreciază atât de mult pe Brâncuși, ar trebui să corecteze greșelile gramaticale de pe panoul de prezentare al obiectivului, greșeli care au rămas acolo de acum trei ani, de la inaugurarea așezământului.

Toma: Buzău, oraș binecuvântat pentru că are o lucrare a lui Brâncuși

Într-o postare pe Facebook din 19 februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși, primarul Constantin Toma a susținut că „Buzăul este un oraș binecuvântat” deoarece aici marele sculptor a creat, la comanda din 1907 a buzoiencei Eliza Seceleanu, ansamblul funerar „Rugăciune” și bustul lui Petre Stănescu, fostul ei soț. Opera „marchează o cotitură în arta lui Brâncuși și o nouă eră în sculptura europeană și mondială”, susținea primarul.

Toma afirmase apoi că, împreună cu profesorul Valeriu Șușnea, pictor și președintele filialei Uniunii Artiștilor Plastici din Buzău și cu Mircea Anghel, director interimar al Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, au depus flori și au rememorat, în fața unui grup de liceeni, povestea de dragoste dintre Eliza Seceleanu și avocatul Petre Stănescu, care a inspirat această operă de artă.

„De asemenea, Brâncuși a locuit, între 26 mai și 29 iunie 1914 la Buzău, unde a cioplit soclurile statuilor și a participat la inaugurarea monumentului funerar în 29 iunie 1914.

În urmă cu trei ani, am realizat în Cimitirul ,,Dumbrava”, Aleea ,,Constantin Brâncuși” și am montat pe soclul ,,cioplit” de Brâncuși, bustul lui Petre Stănescu, pentru ca această imensă operă de artă, dar și monument funerar reprezentativ, să fie completă”, a mai scris primarul Constantin Toma, care a și publicat mai multe fotografii:

Brâncuși, „omagiat” cu greșeli gramaticale

Numai că senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a remarcat faptul că Toma și angajații primăriei sunt atât de atașați valorii numite Constantin Brâncuși, încât nici în trei ani n-au reușit să elimine greșelile gramaticale de pe panoul montat în cimitir.

Sursa foto: Vlad Mircea Pufu / Facebook

„Să-l merităm pe Brâncuși!

Dacă tot ați fost în pelerinaj de ziua lui Brâncuși la așezământul din Cimitirul Dumbrava, omagiindu-l cu poze pe Facebook, poate îi faceți o reparație morală, încă o dată, și îndreptați greșelile gramaticale din textul de prezentare de pe panou. Măcar când ne referim la el, să o facem corect!

Nu de alta, dar stă acolo încă de la inaugurare (adică de vreo 3 ani) și nu se găsește niciun iubitor de artă din departamentele Primăriei și Consiliului Județean să le sesizeze. Rămânem corigenți încă la atenția pentru lucrurile mici, dar în lipsa căreia nici nu realizăm ce valoare adăugată negativă poate aduce.
În concluzie, hai să-l merităm pe Brâncuși!”, a scris Vlad Mircea Pufu, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`