CUM e tratat un pacient într-un spital din PORTUGALIA, comparativ cu un spital din ROMÂNIA

CUM e tratat un pacient într-un spital din PORTUGALIA, comparativ cu un spital din ROMÂNIA
Foto: Facebook/Ramona Olaru

Jurnalista Ramona Olaru a trăit, în vacanța din Portugalia, o experiență pe care nu o va uita niciodată. Copilul său a început să se simtă rău de la începutul sejurului. Cu asigurarea încheiată în România, Ramona s-a prezentat la cel mai apropiat spital.

Într-o țară mai mică decât a noastră și cu mai puține resurse, serviciile medicale sunt ireproșabile.

Jurnalista din Craiova povestește că băiețelul ei a fost preluat încă de la intrarea în spital. Până să fie preluat de medic, a aștept 5 minute în sala de așteptare, într-un scaun cu rotile. Ulterior, acesta a fost consultat de 4 medici înainte de a se pune diagnosticul final.

În aceeași seară a fost operat, iar părinții au fost în permanență ținuți la curent cu starea copilului, oferiindu-le explicații în limba engleză.

A doua zi, li s-au prezentat toate riscurile, inclusiv infecțiile nosocomiale.

Igiena în spital era indiscutabilă. Toți copiii era spălați zilnic, iar părintele care îl însoțea în salon avea un duș separat.

Mâncarea venea etanșă, în funcție de nevoile fiecărui copil. Și însoțitorul avea masa gratuită, la cantina spitalului.

4 zile a stat internată în Ramona Olaru în spitalul Sao Joan din Portugalia împreună cu fiul său, dar nu i s-a cerut niciun euro, subliniază aceasta pe Facebook. La ei nu există noțiunea de șpagă!

Întreaga relatare este fabuloasă, parcă desprinsă din filme. Cât de departe este România nivelul sanitar din Portugalia…

Redăm mai jos povestirea integrală a jurnalistei din Craiova.

Experiente dintr-un spital european

Va rog sa aveti rabdare si sa cititi pana la capat! M-am gandit mult inainte sa va scriu aceste randuri, dar eu fiind un lider de opinie am decis sa va informez, din experienta personala, cum stau lucrurile intr-un spital de calitate din Europa, ca sa invatam cu totii din experienta familiei mele. In urma cu cateva zile, fiul meu a fost operat de urgenta de apendicita, intr-unul din cele mai mari spitale din Portugalia, Sao Joan. Iata cum a decurs experienta noastra acolo si de ce servicii de calitate an avut parte, in speranta ca poate invatam cu totii din grija pentru pacient implementata de Portugalia, o tara cu o economie nu foarte dezvoltata, dar cu o grija deosebita pentru copii si parinti:
1. SERVICII DE SANATATE: in secunda in care am ajuns la Spitalul de Urgenta copilul a fost pus in scaun cu rotile. Timpul de asteptare a fost de circa 5 minute, in sala de primiri urgente. In sistemul electronic s-a auzit numele copilului, care a fost invitat la ghiseul de inregistrari. Dupa ce a fost inregistrat doar cu PASAPORTUL, copilul a fost invitat la un salon G4, dintr-o multitudine de saloane. L-au consultat 4 medici. Au avut suspiciunea de apendicita si a fost trimis imediat la ecograf. Timp de asteptare, alte 5 min. Doi medici au efectuat, pe rand, ecograf si au pus diagnosticul: apendicita acuta. I s-a administrat o injectie, ca sa nu mai vomite, iar dupa ce a fost stabilizat timp de 40 de min, a fost transferat cu ambulanta la Spitalul Sao Joan, din Porto, cel mai bun din Pt. Pe patul de spital a fost pus un plic cu datele copilului si cu simptomatologie, iar in exteriorul plicului era scrus cu litere mari: " Vorbitori de limba engleza, mama si copilul.' Din acel moment, in ambele spitale ni s-a pus la dispozitie numai personal vorbitor de lb engleza. La noul spital a fost preluat de alta echipa de 4 medici, care a decis ca va fi operat in acea seara sau chiar noaptea, in functie de prioritati. Se opereaza non-stop la spitalul respectiv, care este de 3-4 ori mai mare decat Sp 1 din Cv. Peste tot, inclusiv in salile preoperatorii si postoperatorii, mama poate sa isi insoteasca copilul, iar consultul medicilor se face de fata cu parintii… La noi sunt dati afara apartinatorii pacientului, inclusiv de la Urgenta… Copiilor li se face viata mai usoara in spital, existand o sala de jocuri, inclusiv cu play station si cu DVD-uri cu diverse jocuri, pt copiii mai mari…
2.COMUNICAREA: in fiecare secunda ni s-a spus in ce stadiu este copilul nostru, ce medicament i se administreaza si la ce riscuri este expus, totul in limba engleza (Fac o paranteza: sunt mandra de copilul meu care, la doar 11 ani, a vorbit in engleza pe toata durata spitalizarii si le-a dat explicatii medicilor tot in engleza chiar si in sala de operatii. Asadar, invatati-va copii o limba straina, ca nu se stie cand le trebuie in viata!!). La 5 minute dupa operatie, echipa de medici a venit si mi-a explicat cum a decurs operatia realizata laparoscopic si la ce riscuri ne expunem, inclusiv riscul infectiilor nosocomiale (intraspiralicesti), risc care nu ne-a fost ascuns nicio clipa… La salonul postoperator sau Terapie Intensiva, cum se spune in Ro, mama e invitata sa stea langa copil. In Craiova esti dat afara de peste tot, ca parinte… La ei, parintele are un scaun rezervat, chiar langa patul copilului. A putut si tatal sa intre, dar la schinb cu mine… Se pune mare accent pe comunicarea intre mama si copil si intre acestia si medici…
3. IGIENA. Ei, bine, cu igiena trebuia sa incep. Fiecare pat de la Terapie Intensiva are atasat un flacon cu dezinfectant, cu miros puternic de spirt. OBLIGATORIU, cand o persoana intra sau iese din salon, trebuie sa se dezinfecteze pe maini cu acel spirt+dezinfectant. Curatenia corporala este primordiala in acel spital! Obligatoriu, dupa interventia chirurgicala, a doua zi, orice copil face baie. Cei care nu se pot ridica sunt imbaiati direct in pat, cu cortina pt intimitate, cu lighean si bureti de unica folosinta, apoi li se dau copiilor pijamale noi, papuci de unica folosinta si li se schimba lenjeria de pat, total. Sunt sapuniti cu un gel de dus, apoi stersi cu prosopul. Toti copiii sunt curati dupa operatie, iar lenjeriile de pat se schimba chiar si de doua ori pe zi. Mama are un fotoliu-pat in care sta de veghe ziua si doarme noaptea, iar pe timpul zilei este permis accesul ambilor parinti in salon, langa copil, dupa ce ti se pun bratari de recunoastere, la internarea in spital… Copiii au bai separate, au dusuri separate si, ATENTIE!! Exista baie cu dus doar pt parinti, separata de cea a copiilor. Va vine sa credeti? E purul adevar!
4.HRANA. In Portugalia, fiecare copil primeste hrana in functie strict de indicatiile medicilor. In sistem electronic, nevoile de hrana ale copilului sunt transmise prin computer la cantina. Mancarea vine complet etansa si acoperita, pe tava, cu numele fiecarui copil trecut pe hartie, cu valoarea calorica a mesei si cu continutul mesei. De exemplu: la pranz au primit supa crema de legume, gratar de pui cu piure si un fruct, pepene galben, livrat la caserola. Cina consta, de exemplu, in: peste (fish fingers) cu orez si un fruct sau paste cu carne si sos, ou fiert si un fruct… copilul manca ceea ce dorea. Repet, toata mancarea avea capac. Culmea, parintele care insotea copilul avea masa gratis, la cantina spitalului…
5. PLATA OPERATIEI. Din secunda in care au inregistrat datele din pasaportul copilului si pana la iesirea din spital, nimeni nu ne-a cerut nici macar UN EURO!!! Suntem cetateni europeni, iar serviciile de sanatate de urgenta se deconteaza ulterior intre statul roman si cel portughez. Nu e treaba pacientului. Noi suntem asigurati. Repet ca nu mi-a cerut nimeni niciun euro in cele 4 zile de spitalizare!! In Ro, sigur am fi fost nevoiti sa dam spaga in stanga si dreapta….
La iesirea din spiral ni s-au inmanat doua plicuri, cu certificatul de externare scris direct de doctira care l-a operat, scris in limba engleza. Fara asteptari la ghisee inutile, fara birocratie… La final tot personalul ne-a strans mana si ne-a urat sanatate… Frumos si elegant
Le multumesc pt deschidere, si pe aceasta cale! Va multumesc si voua, celor care v-ati interesat de starea copilului meu! Andrei este bine acum, e acasa, e activ. Tot raul a trecut. Dar am ramas cu aceasta experienta placura, a unor servicii de calitate, dintr-un spital european, asa cum trebuie sa fie si la noi!!! Poate invatam cu totii ceva din experienta noastra in Pt si poate cand veti fi intr-un spital din,Ro veti cere servicii de calitate, ca doar de aceea cotizam sime enorme la Sanatate, din salariile noastre!!! Nu e asa?!?…
Va multumesc ca ati lecturat pana la capat! Atasez poze mai jos, cu explicatiile de rigoare…
Pentru noi, cred ca a fost mai bine ca s-a intamplat sa i se inflameze apendicele in Portugal, pt ca am avut parte chiar de servicii europene, de care nu am fi beneficiat in tara… Sanatate multa tuturor!!! Nici nu stiti catveste de importanta…

Urmăriți B1TV.ro și pe
`