Valul de scumpiri a pus stăpânire asupra buzunarelor românilor, aceștia resimțind tot mai mult și tot mai des majorările de preț. În domeniul alimentar nu există excepții, așa că mulți se gândesc de două ori înainte de a pune un anumit aliment în coș.
Untul este deja un lux pe care unii nu și-l mai permit, așa că s-au văzut nevoiți să se reorienteze rapid. Au găsit ca variantă alternativă margarina, la un preț puțin mai mic. Salamul este și el un aliment pe care îl poți achiziționa doar în schimbul unei sume mari de bani, prețul per kilogram crescând considerabil în ultima vreme. Așa că, salamul a fost și el înlocuit de parizer, notează Digi 24.
În contextul în care prețurile au devenit tot mai mari, oamenii nu se mai uită la calitate sau la firma producătoare, ci la suma pe care trebuie să o achite în schimbul respectivului produs. Astfel, au crescut vânzările în ceea ce privește produsele fabricate sub eticheta unui anumit lanț comercial, căci prețurile sunt și cu 25% mai ieftine decât în cazul celorlalte produse.
Potrivit sursei citate, diferențele sunt și mai vizibile în cazul făinii, acolo unde un astfel de produs, fabricat de un anumit lanț comercial, este și cu 40% mai ieftin.
„Observăm o creștere de doi digiți a vânzărilor marcă proprie. Observăm o creștere a vânzărilor de parizer în detrimentul celor de salam crud uscat sau al margarinei în detrimentul vânzărilor de unt”, a declarat Gabriel Pâslaru, reprezentant retailer alimentar.
„Ne uităm la prețurile producției la poarta fabricii, prețurile producției industriale, creștere de 53%. Creștere de 300% la gaze, electric, carburanți”, a adăugat Adrian Negrescu, economist.
„Cei afectați la prețurile la alimente sunt românii cu venituri mici, iar cei care consumă în continuare la fel de mult din bunurile și serviciile de lux sau de divertisment sunt cei care au venituri peste medie și sunt din orașele mari ale României”, a explicat Dragoș Cabat.