Cum primesc bulina roșie blocurile care stau să cadă la cutremur: Nu există un registru național sau zonal al clădirilor cu probleme

Cum primesc bulina roșie blocurile care stau să cadă la cutremur: Nu există un registru național sau zonal al clădirilor cu probleme
sursă foto: captură YT

Nu toate clădirile cu risc seismic ridicat, unele gata să se prăbușească, au și bulină roșie care să avertizeze cu privire la pericolul pe care îl reprezintă. Experții avertizează că Legislația în vigoare permite ca aceste clădiri să nu aibă bulină roșie, scrie adevarul.ro.

Clădiri cu risc seismic ridicat, fără bulină roșie

Expertizarea clădirilor nu este obligatorie și în cazul în care o astfel de evaluare s-a realizat, rezultatul acesteia nu este comunicat de cele mai multe ori de către proprietari.

Inginerul structurist autorizat care face expertiza este obligat să comunice rezultatul numai proprietarului și nu i se cere să o facă publică.

Cutremur marți seară în România
Eveniment - 10 dec, 23:08
Cutremur marți seară în România

Practic, nu există un registru național sau zonal al clădirilor cu probleme din punct de vedere seismic.

Proprietarul plătește expertiza din buzunar, primește rezultatul și, eventual, scapă de locuință sau de clădire prin vânzare sau închiriere.

“Teoretic, el are obligația să anunțe la primărie problemele clădirii în 60 de zile, dar practic nu o face, deoarece pierde bani. Drept urmare, în registrul clădirilor cu bulină roșie se află numai cele cu probleme ale căror proprietari s-au adresat primăriilor pentru a cere bani de expertizare și au fost luați în evidență. Și uite așa avem numai 358 de clădiri cu risc ridicat de prăbușire la cutremur”, a precizat Matei Sumbasacu.

Proiectul a fost trimis deja Parlamentului spre dezbatere și adoptare

 Guvernul a inițiat un proiect de lege care prevede că închirierea locuințelor din clădirile cu risc seismic I devine interzisă.

Conform proiectului semnat de Guvern, se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor,cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI.

Astfel, închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic I (RsI) va fi interzisă, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.

Autoritățile au introdus și anterior reguli care au determinat evacuarea forțată a firmelor care ocupau spații la parterul blocurilor cu risc seismic, ulterior fiind admis un eșec.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`