Cum se calculează incidența cazurilor de coronavirus pe județe. Explicațiile Grupului de Comunicare Strategică

Cum se calculează incidența cazurilor de coronavirus pe județe. Explicațiile Grupului de Comunicare Strategică
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a revenit cu noi explicații despre modul în care se întocmește bilanțul zilnic al epidemiei de coronavirus în România, asta după nelămuririle și controversele apărute mai ales în ceea ce privește felul în care se calculează incidența cazurilor de COVID-19 în fiecare județ.

Grupul de Comunicare Strategică, explicații despre cum se calculează rata de incidență a cazurilor de COVID-19

GGS a transmis, sâmbătă, el nu face calculele privind infectările cu coronavirus, ci doar centralizează datele pe care le primește de la toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară.

„Sunt 2 referințe diferite (cazurile raportate ca fiind pozitive până la data transmiterii buletinului / cazurile înregistrate ca fiind pozitive în funcție de data prelucrării testului, cele în funcție de care se calculează rata de incidență). Metodologia DSP se raportează la cea de-a doua referință, adică la cazurile pozitivate de la momentul înregistrării în aplicație, din care se scad cazurile înregistrate în focare, și se raportează la populația înregistrată conform Direcției pentru Evidența Persoanelor”, a explicat Grupul de Comunicare Strategică, într-un comunicat.

GCS dă exemplul concret al Capitalei. Aici, din datele pe care le-a primit, numărul de contaminări în ultimele 14 zile la care a fost realizată raportarea DSP este de 6.040. Acest număr, care nu include focarele de COVID-19, a fost raportat la populația comunicată de Direcția pentru Evidența Persoanelor – 2.196.979.

Numărul cazurilor din focare a fost de 552.

Grupul insistă că datele sunt calculate de către Direcțiile de Sănătate Publică și pot fi comunicate de la nivelul local de către Comitetele Județene/Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Aproape 4.000 de infectări cu coronavirus în ultima zi. Cele mai multe, raportate în București

Potrivit celui mai recent bilanț al epidemiei, transmis de către Grupul de Comunicare Strategică, în ultima zi au fost înregistrate 3.952 de cazuri de coronavirus pe teritoriul României. 871 de oameni au fost reconfirmați în urma retestărilor. Numărul total de persoane infectate de la începutul crizei a ajuns astfel la 176.468. Dintre acestea, însă, 129.556 s-au vindecat între timp.

Tot în ultima zi, 63 de pacienți COVID-19 au murit, bilanțul total al victimelor ajungând la 5.812.

2.832.679 de teste au fost prelucrate până acum în total, din care 31.767 în ultima zi.

De la izbucnirea crizei sanitare, cele mai multe contaminări s-au înregistrat în București (25933), Suceava (7830), Iași (7746), Prahova (7710) și Brașov (7526).

În ultimele 24 de ore, cele mai multe cazuri au fost raportate în București (446), Iași (295), Timiș (202), Cluj (171), Bacău (168), Alba (153).

Cea mai mare rată de infectare cu coronavirus se înregistrează în Alba și Vâlcea: 2,8 la mia de locuitori, fiecare, în ultimele 14 zile. Urmează: București, Sălaj, Cluj, Bacău și Harghita.