Cum se va calcula și cât va costa noua rovinietă. Drulă: Traficul greu trebuie taxat la distanță și nu la timp

Cum se va calcula și cât va costa noua rovinietă. Drulă: Traficul greu trebuie taxat la distanță și nu la timp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă afirmă că taficul greu trebuie taxat însă altfel, după distanță si nu după timp. El a precizat că taxa de rovinietă nu se va schimba pentru autoturisme.

”Cei care folosesc mai mult drumul trebuie să plătească mai mult. Nu vrem să lovim în transportatori. Vom gândi o taxare pe distanță și nu pe timp, iar asta ar putea să însemne chiar sume mai mici pentru anumiți transportatori. Vom avea în vedere poluarea, distrugerea drumurilor așa încât să avem o taxă cât mai echitabilă”, a spus CătălinDrulă la Digi 24.

„În ceea ce privește traficul greu, mașini de peste 7,5 t, camioane, autocare, în aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale ale țărilor respective, nu pe timp ca în România, unde avem o rovinietă care e valabilă o zi, o săptămână sau un an, ci pe distanță parcursă. Bulgaria, Ungaria, Austria folosesc acest sistem. E vorba ca și noi să facem această trecere pentru traficul greu, iar pentru mașini mici rămâne rovinieta și sistemul de acum”, a explicat Cătălin Drulă.

„Așa e și în Austria, pentru mașini mici se plătește vinieta austriacă, traficul greu plătește la distanță parcursă. Permite o taxare mai corectă și a utilizării, și a poluării, ne permite să avem o competiție mai echilibrată între traficul feroviar și cel rutier”, a mai precizat Drulă.

El mai spune că autostrăzile care vor fi construite din banii veniți prin PNRR nu vor fi cu taxă, iarplata vine prin rovignetă în cadrul autoturismelor și prin plata la distanță pentru traficul greu.

”Din proiect, avem în spaţiile de servicii 52 de staţii electrice cu 264 de puncte de încărcare pe A 7 Dumbrava – Paşcani şi, în total, CNAIR vrea să mai realizeze până la 3.000 de puncte de încărcare pe toată reţeaua. 2.896, inclusiv cele 264 pe care le-am menţionat, mai are şi Ministerul Dezvoltării în PNRR pentru zona urbană”, a afirmat Cătălin Drulă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`