Cum vor arăta școlile viitorului? Paza va fi asigurată de câini roboți, iar elevii vor învăța geometrie cu ajutorul dronelor

Cum vor arăta școlile viitorului? Paza va fi asigurată de câini roboți, iar elevii vor învăța geometrie cu ajutorul dronelor
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tehnologia oferă oportunități inedite nu doar în materie de divertisment și relaxare, ci și în materie de educație. Școlile și modul de învățare din România s-ar putea transforma radical cu ajutorul dispozitivelor de ultimă generație. Elevii ar putea asimila informații din domenii precum geografia şi biologia cu ajutorul ochelarilor VR, istoria ar putea fi predată de un câine robot sau într-un studio de realitate virtuală, în timp ce geometria ar putea fi văzută din noi perspective cu ajutorul unei drone.

Tehnologia evoluează cu rapiditate, iar inteligenţa artificială, realitatea virtuală şi roboţii cu funcţii umane sunt viitorul sistemul educaţional, susţin cercetătorii. Lecţii de geografie în spaţii imersive,  care îi transportă pe copii în diverse colţuri ale planetei, sau ore de biologie în care elevii călătoresc virtual în ecosisteme sau în interiorul corpului uman, sunt doar o frântură din cum vor arăta zilele de școală ale generațiilor viitoare de elevi.

Capitole din istorie le-ar putea fi predate copiilor de un câine robot

Unele insituții private de învățământ din România au început să integreze deja noile tehnologii în sistemul de predare. În timp ce elevii au ocazia de a exploralocuri inedite sau de a face o incursiune în interiorul organismului uman cu ajutorul ochelarilor VR, un câine robot, poreclit Ben Ben, poate răspunde la curiozități și poate pune, la rândul său, întrebări copiilor. În viitor, Ben Ben ar putea chiar oferi elevilor informaţii despre diverse evenimente istorice importante.

„Acest câine, de exemplu, poate să facă pază pe hol și să observe dacă există elevi care lipsesc de la ore sau care nu își fac temele. Poate avea o interacțiune mai avansată, de exemplu, să le ofere un răspuns la o problemă de matematică”, a explicat Gabriel Fita, specialist IT, potrivit Antena 3.

Dronele revoluționează modul de predare al geometriei

În alt plus pe care îl aduce prezența tehnologiei de ultimă generație în școli este posibilitatea de a învăţa geometrie cu ajutorul dronelor.

„Orice figură geometrică este definită de un număr de puncte. Acest număr poate fi introdus în coordonatele unei drone, iar pe lângă faptul că poate forma forma geometrică în aer, se poate deplasa în timp”, a detaliat Mădălin Dombrovschi, cercetător ştiinţific.

Acest sistem educaţional le-a fost prezentat celor mici şi în cadrul unui târg de ştiinţe, unde tehnologiile de ultimă generație sunt deja integrate pentru a sprijini învățarea personalizată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`