Judecătorul care l-a făcut „slugă” și „ipochimen” pe Florin Iordache scapă de sancțiunea disciplinară. Argumentele Curții Supreme

Judecătorul care l-a făcut slugă și ipochimen pe Florin Iordache scapă de sancțiunea disciplinară. Argumentele Curții Supreme
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Supremă a anulat sancţiunea disciplinară dictată de CSM împotriva unui judecător care l-a criticat în termeni duri pe Florin Iordache, la acea vreme ministru al Justiţiei. Decizia instanței este definitivă.

”Numirea acestei slugi în fruntea acestui minister sensibil este o palmă dată magistraţilor oneşti şi juriştilor profesionişti. Nici că se putea o propunere mai bună în noua eră Dragnea, pentru Ministerul Justiţiei precum acest sculer matriţer de Caracal, pe numele său Florin Iordache. Mai rar un monument de incompetenţă şi impostură precum acest ipochimen”, scria, pe Facebook, Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Piteşti, la începutul anului 2017.

Inspecţia Judiciară a înaintat către CSM o acţiune disciplinară, iar Secţia de judecători a CSM a decis, în iunie 2017, sancţionarea lui Fundătureanu cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20%, pe o perioadă de 5 luni. Magistratul a atacat decizia CSM la Curtea Supremă, iar completul de cinci judecători i-a dat câştig de cauză. Din complet a făcut parte și Cristina Tarcea, președinta Curții Supreme, dar și membru CSM, precizează stiripesurse.ro.

Judecătorii ÎCCJ au motivat că afirmaţiile lui Ioan Fundătureanu intră sub protecţia legislaţiei privind libertatea de exprimare.

De altfel, Tarcea a și declarat recent că, în timp ce judecătorii care au folosit metafore în discursul public sunt cercetaţi disciplinar, nu se întâmplă acelaşi lucru şi cu politicienii.