Cine sunt judecătorii din apelul lui Dragnea. Fostul consilier al lui Kovesi se află printre ei

Cine sunt judecătorii din apelul lui Dragnea. Fostul consilier al lui Kovesi se află printre ei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Supremă a tras la sorți judecătorii completurilor de 5 judecători, schimbând componența celui care îl va judeca pe Liviu Dragnea.

Noul complet al liderului PSD:

  • Cozma Rodica
  • Șelaru Valentin Horia – fost consilier al Laurei Codruța Kovesi
  • Neniţă Simona Cristina
  • Vasile Francisca Maria
  • Ilie Ioana Alina

Dacă nu vor fi administrate probepână la finele acestui an, atunci va fi tras la sorți un nou complet, deci apelul va fi luat iar de la zero.

Rodica Cosma s-a pronunțat pentru achitarea lui Gigi Becali în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dar pentru condamnarea sa în dosarul ”Valiza”; la judecata pe fond în Dosarul „Posta Romana”, a decis achitarea fostului ministru de la justitie, Tudor Chiuariu. (La recurs, Chiariu a fost condamnat definitiv).Cosma a hotarat și condamnarea la cinci ani de inchisoare a fostului ministru PDL, Monica Iacob Ridzi, darnu a vrut să se pronunțe într-unul dintre dosarele Zambaccian ale lui Adrian Nastase. De asemenea, ea a facut parte si din completul care a decis condamnarea definitiva a fostului senator PSDCatalin Voicu, dar a decis ca premierul Victor Ponta nu poate fi anchetat pentru plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Francisca Vasile este judecătoarea care a anulat interceptările din dosarul fostului președine al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, și al deputatului Mircea Drăghici, obținute în baza mandatului de siguranță națională. Ulterior, alți doi judecători i-au desființat hotărârea.Francisca Vasile este și judecătoarea care a decis redeschiderea unei părți din dosarul Tel Drum, închis în 2013.

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători care l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase, în dosarul „Trofeul Calităţii”, la doi ani de închisoare cu executare. Ea a făcut parte şi din Completul de 5 judecători care l-a condamnat definitiv, în februarie 2013, pe Gigi Becali – 3 ani de închisoare cu suspendare – în dosarul “Sechestrării hoţilor de maşini”. De asemenea, a fost unul dintre judecătorii care l-a condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu supendare pe fostul membru CSM, judecătorul Adrian Toni Neacşu. Tot ea a făcut parte din completul care a decis condamnarea, în iunie 2012, a lui Corneliu Iacobov, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Rafo-Carom”.

Simona Cristina Neniță este soția fostului avocat al lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat pentru corupție. În dosarul în care Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, Neniță a făcut opinie separată în sensul achitării fostei șefe a DIICOT.

Rog Octavia Lucia, Dragomir Florentina, Rus Andrei Claudiu, Mera Luciana și Macavei Săndel Lucian sunt membri supleanți.

Același complet se va pronunța și în dosarele lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Toni Greblă.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Pentru că s-a format un nou complet, apelul va fi reluat de la zero. Oricum, acesta debutase cu două amânări.

Completurile de 5 judecători de la Curtea Supremă au fost alese din nou după ce Curtea Constituțională a decis că a existat un conflict de natură constituțională între Parlament și această instanță deoarece ea nu a pus în aplicare imediat prevederea din noua lege privind organizarea judiciară.