Descoperire arheologică colosală pe malul Prutului: Templu imens ce datează de 7.000 de ani, găsit de specialiști (FOTO)

Descoperire arheologică colosală pe malul Prutului: Templu imens ce datează de 7.000 de ani, găsit de specialiști (FOTO)
Foto: ziarulevenimentul.ro

Arheologii botoşăneni împreună cu specialişti din Iaşi şi Suceava au descoperit o arheologie românească impresionantă.

Ei au găsit la Cucuteni o megastructură de peste 1.000 de metri pătraţi. Aceasta se presupune că a fost un uriaş templu ce datează de peste 7.000 de ani.

”Această mega-structură, este unicat deocamdată în preistoria românească”, spune convins arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, potrivit Adevărul.

Uriaşa aşezare se găsește pe malul Prutului în apropiere de localitatea Ripiceni, cercetătorii fiind de părere că o astfel de structură, veche de acum 7000 de ani, nu s-a mai găsit în arealul culturii Cucuteni din România.

Foto: Adevărul.ro

În această situație se crede că în primul rând ar putea fi vorba de un templu uriaş de acum 7000 de ani, un loc de veneraţie şi pelerinaj poate pentru mai multe comunităţi din această zonă, dar că ar putea fi și locuinţa sau centrul de putere al unei căpetenii de trib cucuteniene, ce domina politic ambele maluri ale Prutului.

”Gândiţi-vă că este o locuinţă de 1000 de metri pătraţi. Deocamdată s-ar părea unicat pentru Cucuteniul din România. Poate fi un templu, poate fi locuinţa şefului de comunitate, de trib”, spune arheologul Aurel Melniciuc. Uriaşul templu sau locuinţă de şef de trib a fost cercetată şi de reputatul arheolog Dumitru Boghian, conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava.

”Structuri paleopolitice, structuri organizatorice ale comunităţilor umane la nivel macro şi micro, au existat din toate timpurile. Din punct de vedere arheologic, acestea fac parte din relaţiile care sunt economice, sociale, spirituale care se fosilisează extrem de greu şi din această cauză arheologia dispune de foarte puţine mijloace până în prezent pentru a avansa asemenea ipoteze. Dar nu trebuie exclus că, acolo unde există modele care se repetă pe anumite spaţii, acolo unde există de pildă o anumită uniformitate a manifestărilor materiale, să existe ca un reflex firesc al acestora şi anumite entităţi mai mici sau mai mari care aveau rol administrativ-politic”, spune Dumitru Boghian, potrivit sursei citate.

Tags: