Dezbaterea ,,Mica Unire”, eveniment dedicat Unirii Principatelor Române. La eveniment va participa Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană

Dezbaterea ,,Mica Unire”, eveniment dedicat Unirii Principatelor Române. La eveniment va participa Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană
Sursa foto: Pixabay

Asociația Proiectul România 2030 organizează marți, 24 ianuarie 2023, în intervalul orar 19:00 – 21:30 (ora locală Bruxelles) un eveniment dedicat celebrării Unirii Principatelor Române. La eveniment va participa și  Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

,,Mica Unire” din  1859 a reprezentat o etapă importantă în formarea statului național unitar român. Pentru prima dată în istorie, concepte precum unitate, libertate, fraternitate și modernitate au prins contur, iar țelul românilor – ,,Unirea Moldovei și Tării Românești într-un singur stat neatârnat românesc” – așa cum este menționat în programul – legământ ,,Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”, din 24 mai 1848, a fost posibil.

Evenimentul își propune să reunească români din țară și din diaspora pentru a analiza contextul și semnificația „Micii Uniri”, dar și modul în care unitatea și solidaritatea reală de care au dat dovadă românii atunci, precum și speranța și încrederea în viitor, pot reprezenta și astăzi elementele fundamentale pot asigura transformarea statului român într-unul cu adevărat modern și prosper.

Dezbaterea se va bucura de prezența Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, și  a prof. dr. Ștefan Constantinescu, președintele Federațiilor Europene a Academiilor de Medicină, ce vor avea câte o alocuțiune, cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la ,,Mica Unire”.

Totodată, se vor alătura discuției Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal ,,Regina Maria” din Iași și Florian Bichir, jurnalist Evenimentul Istoric.

La finalul dezbaterii este prevăzută o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar partea a doua a evenimentului include proiecția filmului documentar ,,Mica Unire” (arhiva TVR), începând cu ora 20:30.

Evenimentul va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook a Asociației Proiectul România 2030, accesând următorul link: https://www.facebook.com/proiectulromania2030

Partener media: Evenimentul Istoric.

Proiectul România 2030 (www.ro2030.ro) este un loc de întâlnire al celor care cred într-o politică a speranței, decenței, integrității și echității, un accelerator de idei și soluții, precum și o mișcare pentru generarea unui Salt Istoric al României. Punând inovarea în centrul politicilor transformării, Proiectul România 2030 își propune să contribuie la un Nou Contract economic, social, de sustenabilitate și democratic pentru România.

Agenda evenimentului

 

19:00 – 19:05 Cuvânt introductiv

Cosmin Dobran, Proiectul România 2030 Bruxelles

19:10 – 19:20 Alocuțiunea Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană
19:20 – 19:30 Alocuțiunea Președintelui Federației Europene a Academiilor de Medicină, Belgia Ștefan Constantinescu

19:30 – 20:00

Dezbaterea cu tema ”Unirii Principatelor Române”

Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal ”Regina Maria” Iași Florian Bichir, jurnalist Evenimentul Istoric

20:00 – 20:30 Sesiune  Q&A
20:30 – 21:15 Proiecție film documentar Mica Unire  (arhiva TVR)
21:25 – 21:30 Cuvânt de închidere a evenimentului

Cosmin Dobran, Proiectul România 2030- Bruxelles

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo