“Din moment ce toate romanele au personaje umane, în sens larg, toate sunt psihologice”. Nicolae Manolescu aduce critici terminologiei utilizate la Bacalaureat

“Din moment ce toate romanele au personaje umane, în sens larg, toate sunt psihologice”. Nicolae Manolescu aduce critici terminologiei utilizate la Bacalaureat
Foto: gorjeanul.ro

Criticul Nicolae Manolescu a ținut să facă anumite precizări cu privire la confuziile pe care le-au făcut mai mulți elevi, luni, la susținerea probei de limba și literatura română de la Bacalaureat.

Nicolae Manolescu este de părere că astfel de confuzii vor mai exita, atât timp cât terminologia utilizată este ea însăși confuză.

Acesta este de părere că toate romanele sunt, în plan general, roman psihologic, atât timp cât este vorba despre personaje umane.

„Romanul «Enigma Otiliei» poate fi foarte bine încadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neapărat bătută în cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic; din moment ce toate romanele au personaje umane, să zic aşa, toate sunt psihologice, în sens larg. Eu am propus formula mea, cu doric, ionic şi corintic, tocmai ca să evit aşa ceva şi «Enigma Otiliei» e un roman doric de tip clasic, nu e un roman ionic, unde intră majoritatea romanelor psihologice din anii 1930, dar nu e o greşeală, mai ales că e o problemă de psihologie foarte clară”, a spus criticul Nicolae Manolescu, potrivit News.ro.

În ceea ce privește cerința celui de-al treilea subiect al probei de Limba și Literatura Română pentru elevii de la profilul real, Manolescu este de părere că subiectul a fost dificil.

”Greu, oricum elevii nu fac altceva decât să povestească romanul, în cel mai bun caz. Tema e dificilă. Eu am încercat tot timpul să propun nişte termeni care să nu fie echivoci. Ce înseamnă de fapt viziune? Înseamnă filosofie, înseamnă perspectivă, înseamnă interpretare? Şi pe urmă, viziunea cui, a autorului, a naratorului, a personajului?”, a spus criticul Nicolae Manolescu.

Tags: