Directorul general adjunct al APIA şi un membru PC, reținuți pentru 24 de ore în dosarul de trafic de influență

Directorul general adjunct al APIA şi un membru PC, reținuți pentru 24 de ore în dosarul de trafic de influență

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, au fost reținuți pentru 24 de ore într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă. Ei urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA au anunțat marți că aceștia sunt urmăriți penal după ce, în perioada mai – august 2013, învinuitul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct al APIA și preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei, unei anumite societăți comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit.

Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.

Aurel Pană a pretins de la reprezentantul societății comerciale care depusese oferte la licitația organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei atât în mod direct, cât și prin intermediul învinuitului George Voinea.

Potrivit unei înțelegeri cu Aurel Pană, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, George Voinea a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei. Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive.

La data de 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC EVALSERV SRL, societate la care învinuitul Voinea Mugur George este director, urma să primească de la societatea câștigătoare a licitației organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, la data de 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de învinuiţii Voinea George – Mugur și Pană Aurel, reprezentantul societății câștigătoare a licitației a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Pană Aurel.