Directorul OMS, despre vaccinul anti-COVID: „Trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp. Ne scufundăm sau înotăm împreună”

Directorul OMS, despre vaccinul anti-COVID: „Trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp. Ne scufundăm sau înotăm împreună”

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă legat de vaccinul anti-COVID, declarând că cea mai rapidă soluție pentru terminarea pandemiei este ca toate țările să aibă acces la vaccin.

Directorul OMS: „Ne scufundăm sau înotăm împreună”

„Ne scufundăm sau înotăm împreună. Cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia și de a accelera redresarea economică este să ne asigurăm că în toate țările sunt vaccinați unii oameni, nu toți oamenii din unele țări”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„COVID-19 nu poate fi înfrântă de fiecare țară separat și pe rând, trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp. Omenirea nu a mai avut vreodată de-a face cu o miza de intervenție salvatoare de vieți la nivel global.”, a completat și dr. Richard Hatchett, CEO CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).

OMS: 2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021

Peste 150 de țări, reprezentând 64% din populația lumii, au fost de acord să participe la COVID-19 Vaccines Global Access Facility sau Covax, care își propune să dezvolte și să distribuie 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului viitor.

Conform planului, țările bogate și cele sărace reunesc bani pentru a oferi producătorilor garanții de volum pentru o listă de candidați la vaccin.

Până în prezent, 64 de țări cu venituri mai mari s-au înscris, au spus oficialii OMS, dar au adăugat că se așteaptă ca alte 38 să o facă în zilele următoare. În mod special lipsesc: Rusia, China și Statele Unite.

În acest sens, China nu a făcut niciun anunț. Casa Albă a declarat luna aceasta că Statele Unite nu se vor alătura , parțial pentru că administrația nu dorește să colaboreze cu OMS și, în schimb, va adopta o abordare simplă, scrie washingtonpost.com.

Când va primi România primele vaccinuri

România ar putea beneficia de un vaccin împotriva coronavirusului în primul trimestru al anului viitor, a declarat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a mai precizat că, în prima jumătate din 2021, am putea să producem vaccinul chiar la noi în țară. Până atunci, însă, românii trebuie să respecte regulile, pentru a ține sub control răspândirea bolii.

Anterior, Tătaru afirmase că Uniunea Europeană a cumpărat, într-o primă tranșă, 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, iar România are asigurate 4% dintre acestea.

„Comisia Europeană are în discuţie, în evaluare şi contractarea cu șase firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi, în prima jumătate a anului, să putem să îl şi facem la noi în ţară”, a declarat Nelu Tătaru.

Ultima oră
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări
09:38 - Ludovic Orban: Preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la Congresul PNL. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot