DNA, acțiuni în forță la Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime: Directorul instituției și un marinar au fost reținuți 

DNA, acțiuni în forță la Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime: Directorul instituției și un marinar au fost reținuți 

DNA ia măsuri la Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM). Procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală și i-au reținut pe directorul CNAPDM, Luigi Marius Ciubrei, și pe marinarului Constantin Tarău, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Potrivit sursei citate, este vorba despre fapte comise începând din iunie 2017 și până în prezent, perioadă în care Ciubrei, prin intermediul marinarului Constantin Tarău a pretins și primit de la patru persoane peste 1.700 euro, pentru angajarea unor persoane în compania pe care o conducea. În realitate, sumele de bani plătite efectiv erau mult mai mari.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 aprilie 2018, a inculpaților:

CIUBREI LUIGI MARIUS, director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (C.N.A.P.D.M.) SA, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de luare de mită,

TARĂU CONSTANTIN, marinar în cadrul C.N.A.P.D.M., sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2017 – 17.04.2018, inculpatul Ciubrei Luigi Marius, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celuilalt inculpat, a pretins și primit de la patru persoane peste 1.700 euro, în scopul angajării unor persoane în cadrul companiei pe care o conducea pe posturile de „marinar” și „mecanic”.

În realitate, sumele de bani, plătite efectiv de persoanele interesate, au fost mult mai mari, inculpatul Tarău Constantin și alte persoane oprindu-și un „comision” cuprins între 100 și 600 de euro.

Ultima „plată”, în valoare de 500 euro, s-a realizat în aceeași manieră la data de 17 aprilie 2018, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 aprilie 2018, inculpații Ciubrei Luigi Marius și Tarău Constantin vor fi prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Tags: