Casa în care s-a născut, în Bacău, marele Vasile Alecsandri, cea mai veche clădire din urbe, stă să se dărâme, fără să-i pese nimănui.
Aflată în vecinătatea Casei de Cultură, aproape de locul considerat a fi Kilometrul 0 al orașului Bacău, casa a intrat în mentalul colectiv drept ”Casa Vasile Alecsandri”, scrie Historia.
Dacă pe vremea comuniştilor, începând cu 1948, a găzduit o grădiniţă, iat în 1976 a fost valorizată ca fiind de patrimoniu naţional, odată instaurată democraţia casa ”Bardului de la Mircești” a ajuns de izbelişte. În anul 2000, casa a fost cumpărată de un italian care intenţiona să o dărâme, dar fiind obiectiv de patromoniu, proaspătul proprietar nu şi-a putut duce planul la îndeplinire.
Ca și în alte cazuri faimoase – Moara ”Assan”, Casa ”Miclescu” ori fosta locație a Ziarului ”Adevărul” din București – italianul și-a propus să aducă clădirea la un stadiu în care nu se mai poate face nimic din ea. Cere, în 2007, un milion de euro pentru a o ”retroceda” Statului Român, apoi, anunță că i se pare o pacoste și vrea doar 250.000 de euro.
Afirmă că atunci când a cumpărat-o, nu știa că este o clădire de patromoniu. Aduce tot felul de indivizi prin zonă, care încep să întindă, fix în fața Casei Memoriale ”Vasile Alecsandri”, rufele la uscat. Toate geamurile sunt sparte, tâmplăria este furată în totalitate, se iau cărămizi pentru diferite construcții și dispar chiar și câțiva stâlpi de suținere… Apoi pune un anunț, mare, cu ”De Vânzare!”.
Zeci de personalități din oraș critică situația, mai mulți poeți și oameni de cultură merg să se fotografieze în fața imobilului, pentru a trage un semnal de alarmă, dar, degeaba. Imaginea care rămâne este a unei case bombardate în fața căreia, pe ”cumpănă”, odihnesc două perechi de chiloți, la uscat, și un trening mov.