DOLIU peste România! Omul născut înainte de Marea Unire a plecat dintre noi! Ar fi împlinit 106 ani în septembrie…

DOLIU peste România! Omul născut înainte de Marea Unire a plecat dintre noi! Ar fi împlinit 106 ani în septembrie...
foto: Pixabay

Lt. col. (rtr) Vasile Ioniță din comuna Agapia, județul Neamț, s-a stins din viață, luni, în condițiile în care acesta ar fi împlinit 106 ani pe 5 septembrie, potrivit ziartarguneamt.ro.

După cum se poate observa, nemțeanul era mai bătrân decât statul național unitar român, dat fiindcă s-a născut înainte de Marea Unire de la 1918.

El a fost veteran de război, numit cetățean de onoare al comunei Agapia și distins cu ordinul „Crucea Moldavă”- cea mai înaltă decorație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru mireni.

Vasile Ioniță a luptat pe frontul de est între anii 1941-1943 și a fost unul dintre soldații care au trecut Prutul, apoi Nistrul, pentru a cuceri Odessa cu Armata 4 Română. El a supraviețui bătăliilor sângeroase din Europa răsăriteană și a fost unul dintre bravii soldați ce au ajuns până la Cotul Donului.

Ei, bine, acolo a fost luat prizonier, dar speranța că va reveni acasă l-a ținut puternic. După război, s-a întors acasă, la Agapia, unde s-a îngrijit de pământ și și-a întemeiat o frumoasă familie. A fost tatăl a cinci copii, care i-au bucurat inima cu șapte nepoți și patru strănepoți.

„Cred că a fost, până ieri, cel mai în vârstă locuitor al județului Neamț, cu siguranță cel mai în vârstă veteran de război. L-am făcut cetățean de onoare în 2014 (101 ani) la Ziua comunei si de atunci l-am sărbătorit în fiecare an. A fost un bun gospodar si familist, care a crescut 5 copii (4 intelectuali) modest si destept. Un om cu care comuna noastră s-a mândrit tot timpul… Un exemplu pentru noi, toți ceilalți. Dumnezeu să-l aibă în paza lui și să-l ierte!”, a declarat Neculai Adrian Nastasă- fost primar si actual consilier primar, pentru Ziartârguneamt.ro.

Tags: