Dosarul ”Shanghai”. DIICOT l-a nominalizat pe Gabi Predoiu, colonel SRI și fratele directorului SIE, drept sprijin al grupului chinez de criminalitate organizată şi proxenetism infantil

Dosarul ”Shanghai”. DIICOT l-a nominalizat pe Gabi Predoiu, colonel SRI și fratele directorului SIE, drept sprijin al grupului chinez de criminalitate organizată şi proxenetism infantil
Foto: tolo.ro

Noi date în celebrul dosar ”Shanghai”. Un document oficial al DIICOT îl nominalizează pe Gabriel Predoiu, colonel SRI si fratele directorului SIE, drept unul dintre oficialii statului român care sprijinea grupul chinez de criminalitate organizată şi proxenetism infantil, notează tolo.ro, citat de B1 TV. Chiar dacă despre implicarea lui în acest caz s-a vorbit de acum două luni, Gabriel Predoiu a negat. Sustine că la restaurantul Shanghai lua masa împreună cu familia, nicidecum ca beneficia de favoruri din partea patronilor.

Procurorii DIICOT care au anchetat ani de zile dosarul ”Shanghai” au menţionat în rechizitoriu numele câtorva dintre gradaţii suspectaţi de corupţie. Pe 8 iunie 2007, procurorul Olga Vrânceanu trimite Secției pentru cauze cu Minori și Familie de la Curtea de Apel un recurs în care indică 7 funcționari ai unor autorități publice, drept „cei care au sprijinit rețeaua de crimă organizată de la Shanghai”. Printre ei apare Gabriel Predoiu, colonel SRI și fratele lui Silviu Predoiu, șeful operațional al SIE din 2005 și până azi, după cum reiese din documentul exploziv publicat de jurnalistii Gazetei Sporturilor.

În dosarul Shanghai, care vizează un caz de exploatare sexuală de minore şi de trafic de pesoane, fetele l-au recunoscut pe un anume Gabi SRI. Este vorba despre mai multe tinere, dintre care cinci sunt minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Acestea erau obligate să întreţină relaţii sexuale cu şefii mafioţi, cu afacerişti chinezi, dar şi cu ofiţerii români care asigurau protecţia reţelei.

Fetele au declarat în faţa procurorului DIICOT că filmau scenele de sex, pentru şantaj, dar şi ca probe ompromițătoare de păstrat în cazul oficialilor din structurile statului român. În acest fel, şefii reţelei capătă un control definitiv asupra a zeci de ofițeri români șantajabili.

Printre aceştia, celebrul Gabi SRI, cel care a fost recunoscut de unele dintre fete, care l-au descris ca fiind un bărbat bine, șarmant și extrem de gentil. Fetele sechestrate de la „Shanghai” știu doar că bărbatul lucrează la SRI. Acesta este identificat de către DIICOT drept Gabriel Predoiu, 57 ani, colonel SRI și, totodată, fratele mai mic cu doi ani al lui Silviu Predoiu, directorul Serviciului de Informații Externe!

Cei doi fraţi au negat orice implicare în acest dosar.

În iunie 2007, procurorii contestă verdictele blânde de la Tribunalul București, prima instanță: capii rețelei, chinezii Mihai și Sam, primiseră câte cinci ani de închisoare. În recurs se menţionează cuvântul ”mafie” şi anchetatorii explică felul tipic în care rețeaua „Shanghai” s-a infiltrat în structurile statului, cumpărând oameni, corupîndu-i și obținând, la schimb, servicii și imunitate.

DIICOT pregătește, așa cum procurorul Vrânceanu menționase în finalul Rechizitoriului, investigarea lor într-o investigație separată. Numai că dosarul acestor ofițeri suspectați de corupție a fost clasat, în 2009, fără să se mai caute nicio probă.

O parte dintre ofițeri din lista înaintată de DIICOT către tribunal, precum „Gabi SRI”, s-au pensionat liniștiți, pe pensii speciale. Alții ocupă poziții importante, sunt înalți magistrați la Curtea Militară de Apel sau funcționari prin primării, cu bugete de sute de milioane de euro pe mână.