Efectele caniculei: Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Vezi recomandările Ministerului Sănătății

Efectele caniculei: Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Vezi recomandările Ministerului Sănătății
Foto: gandul.info

De duminică în jurul orei prânzului, până luni în jurul aceleiași ore, peste 90 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, iar peste 6.500 au solicitat serviciile ambulanței. Din fericire, nu au fost înregistrate și decese din cauza caniculei, conform raportărilor de la Ministerul Sănătății.

Această autoritate recomandă populației, într-un comunicat de presă emis luni, să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. De asemenea, Ministerul recomandă și consumul zilnic a 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete, fiind necesar un pahar cu apă la 15 – 20 de minute.

Ar trebui și să consumăm multe fructe și legume proaspecte, care conțin multă apă, dar ar fi bine să evităm alcoolul (inclusiv berea și vinul), deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului înpotriva căldurii. La fel de important, trebuie să evităm băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucurile carbogazoase) deoarece sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să avem o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale și de culori deschise.

Trebuie să evităm activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie, cum ar fi sportul, și să avem grijă de persoanele dependente de noi (copiii, persoanele în vârstă și cele cu dizabilități), oferindu-le lichide în mod regulat.

Nu în ultimul rând, Ministerul recomandă să păstrăm contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele în vârstă sau care au dizabilități, interesându-ne de starea lor de sănătate.